Uderzają w wątrobę jak alkohol. Sięgamy po nie codziennie
Chora wątroba to nie tylko problem osób spożywających alkohol w nadmiarze, oni w szczególności są narażeni na problemy z tym narządem. Niektóre produkty spożywcze i leki także mogą zwiększać ryzyko schorzeń tego organu. Które z nich mogą być szkodliwe i uderzać w ten narząd niemal tak mocno, jak alkohol?
W tym artykule:
Nadmiar cukru zaburza pracę wątroby
Zbyt duża ilość cukru w diecie prowadzi do nadwagi, otyłości i problemów z zębami. Ale produkty z dużą zawartością cukru mogą również zaszkodzić wątrobie. Dotyczy to zarówno cukru rafinowanego, jak i syropu glukozowo-fruktozowego.
Nadmiar tych substancji może doprowadzić do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie, co zaburza jej prawidłowe funkcjonowanie. Trzeba uważać nie tylko na słodycze, ale także na owoce w syropie, przetwory, słodzone soki owocowe i napoje.
Zwiększa ryzyko stłuszczenia organu
Glutaminian sodu to szkodliwa substancja, która często jest dodawana do żywności, aby poprawić jej smak. Obecna jest w większości przetworzonych produktów, dlatego warto dokładnie czytać etykiety, na których może być oznaczony jako ekstrakt sojowy lub drożdżowy albo hydrolizowane białko roślinne.
Nie potrafią odróżnić leku od suplementu diety
Glutaminian sodu można znaleźć w takich produktach jak:
- konserwy,
- sosy,
- zupy w proszku,
- mieszanki warzywne,
- kostki rosołowe,
- wędliny.
Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców potwierdziły, że jego nadmiar w diecie może doprowadzić do stłuszczenia wątroby, a nawet raka wątroby.
Produkty smażone w głębokim tłuszczu
Ziemniaki, które były poddane obróbce termicznej, zawierają akrylamid, który naturalnie powstaje podczas smażenia. Można go znaleźć m.in. w chipsach i frytkach. Ten związek chemiczny uszkodza DNA i przyczynia się do powstawania nowotworów.
Ponadto, spożywanie produktów smażonych w głębokim oleju skutkuje gromadzeniem się w wątrobie szkodliwych kwasów tłuszczowych trans i nadtlenków lipidów, które mogą ją osłabiać.
Niebezpieczne suplementy
Mimo że producenci suplementów ziołowych zapewniają, że są one w pełni naturalne, niektóre z nich mogą szkodzić naszej wątrobie i osłabiać jej funkcje. Należy zwrócić szczególną uwagę na produkty zawierające pieprz metystynowy, czyli kava kava.
W niektórych przypadkach substancje zawarte w tej roślinie wywołują stan zapalny lub niewydolność wątroby. Zanim zaczniemy stosować tego rodzaju suplementy, warto skonsultować się ze specjalistą.
Inne czynniki ryzyka rozwoju chorób wątroby to m.in.:
- regularne picie napojów gazowanych i dietetycznych,
- niewłaściwa suplementacja witaminy A,
- spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.