Kawa czy herbata? Naukowcy odkryli, dlaczego tylko niektórzy są kawoszami
Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jedni lubią herbatę, a inni wolą kawę? Badania dowodzą, że osoby, które wolą kawę od herbaty wybierają gorzkie smaki również wśród innych potraw. Okazuje się, że jest to uwarunkowane genetycznie.
1. Kawa czy herbata - badania
W ramach eksperymentu, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie "Scientific Reports", naukowcy przeanalizowali dane genetyczne pochodzące od ponad 400 tys. dorosłych z Wielkiej Brytanii. Badani mieli od 37 do 73 lat. Specjaliści odkryli, że osoby, które posiadają specyficzny gen receptorów dla gorzkiego smaku kofeiny piją codziennie kilka kaw. Wybierają ją częściej niż herbatę.
2. Właściwości kawy
Część osób była jednak bardziej wrażliwa na gorzki smak kofeiny. Jak łatwo się domyślić wybierają oni herbatę. Mogą jednak nauczyć się lubić gorzki smak.
Niezależnie od genów czy kubków smakowych, warto pić kawę. Zmniejsza ona ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, parkinsona czy choroby Alzheimera. Dzieje się tak ponieważ zawiera polifenole i przeciwutleniacze.
Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzać z kofeiną. Może to zaburzyć działanie twojego żołądka oraz spowodować, że będziesz czuł się roztrzęsiony i niespokojny. Zbyt duża ilość kawy wpływa negatywnie na sen.
Nie musisz jednak wykonywać testów genetycznych, aby wiedzieć, że posiadasz gen kawosza. Jeśli krzywisz się na samą myśl o wypiciu niesłodkiej kawy, to może być znak, że znajdujesz się w grupie osób zaprogramowanych na nielubienie gorzkiego smaku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: To ulubiony napój psychopatów. Tak twierdzą naukowcy.