Korzyści zdrowotne herbaty i kawy
Czy czytasz ten tekst trzymając w dłoni kubek z kawą? Ostatnie europejskie badania realizowane przez doktora Marca Guntera z Imperial College w Londynie wykazały, że osoby, które piły najwięcej kawy, miały niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Badania prowadzone były przez 16 lat na grupie ponad pół miliona osób.
Ale co jeśli jesteś miłośnikiem herbaty? Nie wpadaj w panikę! Ona też jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Naukowcy z Washington University School of Medicine odkryli, że związek zawarty w czarnej herbacie, może pomóc zwalczać bakterie jelitowe. Dodatkowo łagodzi infekcje i zapobiega grypie.
Bez względu na to, czy jesteś zwolennikiem picia kawy czy może wolisz herbatę wiedz, że te dwa gorące napoje są bardzo zdrowe! Ale który z nich jest lepszy dla ciebie?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź również: Jak przechowywać herbatę?
Najlepsza dla silnych kości? Herbata
Liczne badania od dawna łączą picie herbaty ze zwiększoną wytrzymałością kości.
Jak pokazują badania z Teksasu opublikowane w 2013 roku w czasopiśmie "American Journal of Clinical" - galusan epigallokatechiny, związek który występuje w zielonej herbacie, może zmniejszyć liczbę osteoklastów w organizmie. Osteoklasty są to komórki, które zwiększają liczbę i aktywność osteoblastów - komórek, które budują kości.
Zielona herbata może być również pomocna, jeśli chcemy przyspieszyć proces gojenia złamanej kości.
Sprawdź również: Czy zielona herbata przyspiesza metabolizm?
Najlepsza, jeżeli chodzi o antyoksydanty? Kawa
Zarówno kawa, jak i herbata zawierają dużo przeciwutleniaczy. Polifenole są to składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego i naprawienia uszkodzeń w obrębie komórek.
"Wiemy już, że siłą napędową wielu chorób, takich jak choroby serca i udar jest stan zapalny. Skuteczne mogą się tu okazać właśnie polifenole. Kawa zawiera dwa i pół razy więcej polifenoli niż czarna herbata" - twierdzi doktor Bob Arnot, autor bestselleru "The Coffee Lover's Diet".
Jak prawidłowo parzyć herbatę? Obejrzyj WIDEO na kolejnym slajdzie
Sprawdź również: Herbata jako środek na odchudzanie
Najlepsza dla zdrowia serca? Herbata
Zarówno kawa, jak i herbata zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia. Holenderskie badania, opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology: Journal of the American Heart Association" wykazały, że osoby, które wypijały więcej niż sześć filiżanek herbaty dziennie, miały niższe o 36 proc. ryzyko chorób serca w porównaniu do osób, które piły mniej niż jedną filiżankę herbaty.
"Polifenole mogą pomóc twojemu sercu. Ale jeśli zmagasz się z wolnym metabolitem kofeiny, może to prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększonej częstotliwości tętna" - mówi doktor Arnot.
Sprawdź również: Pij kawę na zdrowie!
Najlepsza dla układu pokarmowego? Kawa
Naukowcy z University of Southern California (USC) odnotowali, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
"Odkryliśmy, że im więcej kawy konsumowano, tym niższe było ryzyko nowotworu" - powiedział doktor Stephen Gruber, dyrektor USC Norris Comprehensive Cancer Center.
Zmniejszone ryzyko wystąpiło w przypadku wszystkich rodzajów kawy - zarówno kofeinowej, jak i bezkofeinowej.
Sprawdź również: Przepis na odchudzającą kawę
Najlepsza dla utrata masy ciała? Herbata (dopóki jest zielona)
"Istnieje wiele małych badań, które wskazują na skuteczność zielonej herbaty w walce z nadwagą" - mówi doktor Euan MacLennan z Central London NHS General Practice.
W badaniu z udziałem 35 otyłych mężczyzn i kobiet okazało się, że ci, którzy przez dwa miesiące pili cztery filiżanki zielonej herbaty dziennie, stracili znacznie więcej kilogramów niż ci, którzy spożywali placebo.
Zielona herbata może wspierać utratę wagi na kilka sposobów: poprzez zwiększenie termogenezy (spalanie kalorii), spalanie tłuszczu na energię, zmniejszenie wchłaniania tłuszczu, a nawet hamowanie apetytu.
Sprawdź również: Matcha – najzdrowsza zielona herbata
Najlepsza na obniżenie cholesterolu? Herbata
Picie kawy może powodować zwiększenie stężenia cholesterolu. Według amerykańskich badań przeprowadzonych przez Baylor College of Medicine, opublikowanych w lipcowej edycji czasopisma "Molecular Endocrinology", kafestol - związek odkryty w kawie, podnosi poziom cholesterolu we krwi.
Jeśli zmagasz się z wysokim cholesterolem lub masz problem z metabolizowaniem tłuszczu, wybierz herbatę.
Sprawdź również: Korzyści płynące z picia kawy bezkofeinowej
Źródła
- thetelegraph.co.uk