Kawa po irlandzku (irish coffee) - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Kawa po irlandzku to pyszny, gorący kawowy deser, który działa rozgrzewająco dzięki niewielkiemu dodatkowi alkoholu. Zwykle podawana jest w towarzystwie słodkiej bitej śmietany, dzięki czemu uznawana jest za doskonały deser. Kawę te można kupić w każdej kawiarni lub przygotować samodzielnie. Jaki jest przepis na kawę po irlandzku i co zawiera to niezwykłe połączenie?
1. Czym jest kawa po irlandzku (irish coffee)
Kawa po irlandzku (z ang. irish coffee) to pyszny, rozgrzewający deser, do przygotowania którego wykorzystuje się mocny napar kawowy, mleko, bitą śmietanę oraz odrobinę alkoholu – najczęściej szkocką lub irlandzką whiskey.
Napój po raz pierwszy zaserwowano w latach 40 XX wieku. Ze względu na swój smak oraz właściwości rozgrzewające, został on bardzo szybko popularny w całych Stanach Zjednoczonych, Anglii, a w końcu na całym świecie.
2. Kalorie i wartości odżywcze w kawie irlandzkiej
Kawa po irlandzku w 100 gramach ma około 70 kalorii, w tym po 5 g węglowodanów i tłuszczu. W jednej małej filiżance mieści się ok. 120 g napoju wraz z bitą śmietaną.
Napój doskonale pobudza, rozgrzewa i dodaje energii. Ilość alkoholu użyta do jego przygotowania nie wywołuje stanu upojenia, niemniej jednak po wypiciu kawy irlandzkiej nie należy prowadzić samochodu. Napój nie jest także wskazany kobietom w ciąży, okresie karmienia oraz osobom uzależnionym od alkoholu.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na kawę po irlandzku
Aby przygotować klasyczną irish coffee, potrzebujemy:
- ok. 150-200 ml czarnej kawy (najlepiej z kawiarki lub ekspresu)
- śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 50 ml whiskey (irlandzkiej albo szkockiej)
Opcjonalnie można dodać także posypkę z kakao lub cynamonu. Przed przygotowaniem napoju warto podgrzać lekko szklankę lub filiżankę (można np. wlać do niej na chwilę wrzątek). Kawę parzymy i odstawiamy na chwilę, a alkohol podgrzewamy lekko (bez gotowania). Następnie dodajemy cukier i mieszamy intensywnie, aż cały się rozpuści. Whiskey przelewamy do ogrzanej wcześniej szklanki i mieszamy je z kawą.
Następnie, przy pomocy blendera lub trzepaczki, ubijamy śmietankę. Kiedy będzie już odpowiednio ubita, wystarczy delikatnie przelać ją do szklanki (najlepiej strumień śmietanki skierować na łyżeczkę, z której spadnie ona do kawy). Tak przygotowany napój można udekorować przy pomocy kakao lub cynamonu.