Kawa z mlekiem - właściwości, rodzaje
Któż nas nie pija kawy? Kawa jest jednym z popularniejszych ciepłych napojów, jakim na co dzień delektuje się każdy z nas. Ciężko jest wyobrazić sobie poranek bez kawy, niektórzy urozmaicają sobie ów napój dodając mleko. Jaki wpływ na nasz organizm ma regularne picie kawy z mlekiem?
1. Kawa z mlekiem - właściwości
Kofeinę odkryto pod koniec XIX wieku. Ma ona właściwości, które w umiarkowanych ilościach korzystnie wpływają na funkcjonalnie naszego organizmu. Kofeina uznana jest za środek stymulujący, gdyż działa pobudzająco na nasz ośrodek nerwowy.
Pita regularnie w małych ilościach poprawia naszą koncentrację, usprawnia mózg do działania, a także zmniejsza uczucie zmęczenia. Zawarta w kawie kofeina poprawia pamięć długotrwałą i zapobiega chorobie Alzheimera.
Niektóre badania wykazały, iż picie dwóch filiżanek kawy dziennie uchroni nas przed zawałem serca oraz wieloma innymi chorobami. Kawa jest dobrze wchłaniana przez organizm i wydalana razem z moczem. Niektórzy używają kawy, aby zapobiec silnym zatruciom spowodowanym upojeniem alkoholowym. Piją ją osoby, które mają niskie ciśnienie, gdyż kofeina pobudza układ naczynioruchowy i oddechowy.
Niestety od codziennej kawy można się łatwo uzależnić, co prawda nie tak łatwo jak od nikotyny, ale również uzależnia. Niedostarczenie organizmowi kofeiny może przejawiać się gorszym samopoczuciem, apatią lub bólami głowy. Na szczęście nie odnotowano nigdy przedawkowania kofeiny, dlatego codzienną kawą z mlekiem możemy cieszyć się ze spokojem, bez obaw o zdrowie.
2. Kawa z mlekiem - rodzaje
Kawiarnie mają dla nas bardzo bogate propozycje kawowe. Możemy zamówić kawę latte, cappuccino czy frappe. Wszystkie są z dodatkiem mleka, najczęściej krowiego, jednak możemy śmiało wybierać w ich rodzajach. Na rynku dostępne są mleka bez laktozy, kozie czy roślinne. Tylko od nas zależy jaką kawę z mlekiem wybierzemy danego dnia, a jest ich kilka:
- Espresso macchiato - jest to kawa espresso z dodatkiem odrobiny mleka.
- Con panna - wybierając tą opcję dostaniemy filiżaneczkę kawy espresso, tym razem z dodatkiem ubitej śmietanki.
- Cappuccino- ten rodzaj kawy z mlekiem jest niezwykle popularny. Ludzie lubią mleko, a w tej kawie mleka nam pod dostatkiem! Otóż do jej przygotowania używa się kawy espresso, a całą resztę filiżanki wypełnia spienione mleko.
- Latte macchiato - kawa podawana w wysokiej filiżance. Składa się z trzech warstw, najpierw należy dobrze spienić mleko, odczekać aż na górze pozostanie puszysta pianka, przelać do szklani, a resztę dopełnić filiżanką espresso.
- Mocha - jest to kawa z dużą ilością mleka z dodatkiem czekolady. Najpierw trzeba podgrzać mleko, dodać syrop czekoladowy lub czekoladę, mleko można lekko spienić. Przelewamy do wyższej szklani i zapełniamy espresso, dobrze smakuje z dodatkiem bitej śmietany.
- Cafe au lait - ten rodzaj kawy jest również bardzo popularny w kawiarniach i jest zrobiony na bazie kawy, dopełnienie stanowi ciepłe lub zimne mleko.
ZOBACZ TAKŻE:
Niestety kawa z mlekiem nie jest do końca zdrowym rozwiązaniem, gdyż kawy i mleka nie powinno się ze sobą łączyć, utrudniają one bowiem procesy trawienne. Kawa pita z mlekiem obniża właściwości kofeiny, gdyż otrzymujemy napój bardziej rozcieńczony.
Jednak to od nas zależy jaką kawę wybierzemy, pamiętajmy, aby wszystko spożywać z umiarem, nawet kawę z mlekiem.