Kawa zmniejsza ryzyko depresji
Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji. To kolejny powód, dla którego warto zacząć sięgać częściej po ten aromatyczny napój.
1. Kawa a depresja
Depresja to poważne zaburzenia nastroju, które uniemożliwiają prowadzenie normalnego życia. Charakteryzuje się pogorszeniem nastroju, brakiem energii oraz chęci do życia. Częściej występuje u kobiet, ale nie oszczędza też niż mężczyzn. Najnowsze badania wykazały, że spożywanie kawy obniża ryzyko wystąpienia depresji. Badaniem zostało objętych 50 000 obywateli Stanów Zjednoczonych.
Badanie trwało aż 24 lata. Osoby, które regularnie piły od 2 do 3 filiżanek kawy z kofeiną, były o 15 proc. mniej narażone na wystąpienie depresji w ciągu 10 lat w porównaniu do tych, które piły kawę raz na tydzień.
Z kolei osoby, które piły 4 lub więcej filiżanek kawy dziennie, miały o 20 proc. mniejsze ryzyko depresji.
Ponadto w badaniu nie stwierdzono podobnego związku między kawą bezkofeinową a prawdopodobieństwem wystąpienia choroby, co wskazuje, że kofeina jest kluczem w działaniu profilaktycznym kawy.
Uzyskane wyniki potwierdzały wcześniejsze dane, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia samobójstwa. Jednakże jest jeszcze za mało danych, aby zalecać picie kawy jako formę terapii depresji.
2. Prozdrowotne właściwości kawy
Filiżanka kawy to element codziennej porannej rutyny wielu ludzi. Wiele badań klinicznych wykazało jej dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
Kawa wykazuje działanie pobudzające ze względu na obecność kofeiny. Zawartość tego aktywnego związku w kawie jest zróżnicowana i zależy od gatunku oraz sposobu jej parzenia.
Kawa (150 ml) przygotowana w ekspresie przelewowym zawiera od 60 do 180 mg kofeiny, natomiast parzona w ekspresie ciśnieniowym ok. 170 mg. Z kolei kawa rozpuszczalna jest znacznie słabsza i zawiera od 30 do 120 mg kofeiny.
Kofeina zawarta w kawie pobudza, poprawia wyniki związane z wysiłkiem fizycznym oraz wspomaga procesy uczenia się i koncentrację. Bezpieczna dawka kofeiny dla osoby dorosłej wynosi 300 mg, co odpowiada 2 filiżankom z ekspresu lub 3 filiżankom kawy rozpuszczalnej.
Kofeina w takiej ilości nie jest szkodliwa, ale zwiększone jej spożycie może wywołać niepokój, nadmierną nerwowość, bezsenność oraz zaburzenia pracy serca.
Kawa wykazuje słabe działanie moczopędne. W związku z tym po około 3 godzinach od jej spożycia wzrasta wydalanie moczu, a wraz z nim wody oraz soli mineralnych.
Dlatego wskazane jest spożywanie odpowiedniej jakości wody mineralnej, aby uzupełniać niedobory wody, jak również magnezu i wapnia.
Niektóre badania wskazują, że regularne spożywanie 2 filiżanek kawy chroni przed chorobami wątroby, a mianowicie przed marskością wątroby. Ponadto zmniejsza się również ryzyko powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym.
Kawa chroni też przed chorobą nowotworową. Zapobiega powstawaniu raka piersi, jelit oraz prostaty. Obecne w kawie polifenole wykazują działanie antyoksydacyjne oraz niszczą wolne rodniki, które uszkadzają komórki.
Nadmiar wolnych rodników w organizmie powstaje podczas stanów zapalnych, stresujących sytuacji czy palenia papierosów. Wolne rodniki, uszkadzając komórki przyspieszają proces starzenia się organizmu.
Należy jednak pamiętać o stosowaniu odpowiednio zbilansowanej diety, unikaniu stresów oraz regularnej aktywności fizycznej.
Zdrowy styl życia również zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl