Kefir wodny – tani probiotyk, który przygotujesz samodzielnie
Kefir wodny to zdrowa alternatywa dla słodkich, gazowanych napojów pełnych szkodliwych konserwantów. Mogą po niego sięgać także osoby uczulone na białko mleka krowiego. Ma jeszcze jedną zaletę – jest tani i możesz go przygotować samodzielnie we własnym domu.
1. Kryształy japońskie - co to takiego?
Kryształy japońskie, inaczej algi morskie oczyszczają organizm ze szkodliwych toksyn oraz hamują rozwój grzybów i bakterii. Organizmy te żywią się cukrem oraz produkują kwas mlekowy, 1,5 proc. alkohol oraz dwutlenek węgla. Właśnie dlatego powstaje z nich lekko gazowany, słodki napój.
Kefir wodny jest zalecany przy zakażeniach Helicobacter pylori oraz w chorobach układu moczowego. Skutecznie zwalczy także nieprzyjemne reakcje alergiczne oraz zniweluje skutki AZS, czyli atopowego zapalenia skóry. Kryształy japońskie pobudzają także układ trawienny oraz wspierają funkcje metaboliczne wątroby.
Algi można stosować zewnętrznie na skórę. Będą nie tylko idealnym dodatkiem do maseczek, ale zadziałają jak najdroższy tonik.
2. Zalety kefiru wodnego
Samodzielnie przygotowany kefir wodny może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Smakiem przypomina słodkie napoje gazowane. Niektóre osoby porównują go nawet do soków, które kupujemy na co dzień w sklepach.
Jest źródłem witaminy K, PP i tych z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza i kwasu foliowego. Polecany jest w leczeniu biegunek oraz zaparć. Można go także stosować podczas kuracji antybiotykami.
Kryształy japońskie i powstały z niego kefir wodny jest doskonałym probiotykiem wzmacniającym układ immunologiczny. To także alternatywa dla kefiru mlecznego – jest więc polecany osobom uczulonym na białko mleka krowiego.
W składzie kefiru znajdziemy żywe kultury bakterii – te same, które znajdują się w naszej florze jelitowej.
3. Przepis na kefir wodny
Składniki:
- dwie łyżki stołowe kryształów japońskich,
- litr letniej wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej,
- cztery łyżeczki miodu,
- 6-8 sztuk rodzynek niesiarkowanych lub dwie morele albo figa.
Potrzebne nam będą także:
- szklany słoik lub naczynie z dziurkowanym wieczkiem,
- sitko,
- drewniana łyżka.
Kryształy japońskie płuczemy pod zimną wodą na sitku. Następnie do szklanego naczynia wlewamy letnią wodę, w której rozpuszczamy miód. Dodajemy rodzynki lub inne wybrane przez nas owoce.
Na koniec wrzucamy kryształki i przykrywamy naczynie. Możemy to zrobić gazą, ręcznikiem papierowym lub wieczkiem. Kefir odstawiamy na dzień lub dwa dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie delikatnie mieszamy go łyżką i przelewamy do butelki. W takiej formie jest już gotowy do spożycia.
Następnie rozpoczynamy nowy cykl. Tak jak wcześniej, zaczynamy od przepłukania kryształów pod zimną wodą. Rodzynki lub inne owoce zmieniamy co tydzień.
Bardzo ważne jest, by do kefiru używać tylko drewnianych łyżek. Sztućce z metalu niszczą bowiem drożdże oraz bakterie zawarte w kryształach. Kurację należy zacząć od małych porcji – na początek pijemy jedną szklankę dziennie. W kolejnych dniach możemy zwiększać ilość wypijanego przez nas kefiru aż do jednego litra na dobę.
4. Gdzie kupić kryształki?
Możemy je kupić w sklepach internetowych lub w sklepach ze zdrową żywnością. Są bardzo tanie – ich cena waha się w granicach 5-10 zł za starter, czyli dwie łyżki stołowe. Tego rodzaju produkt nie jest jeszcze w Polsce dobrze znany, a więc tym bardziej warto wykorzystać jego prozdrowotne właściwości.