Trwa ładowanie...

Kiełki brokułu - wartości odżywcze, właściwości, jak je hodować

 Paula Jakubasik
31.03.2021 15:18
Kiełki brokułu mają cenne właściwości zdrowotne.
Kiełki brokułu mają cenne właściwości zdrowotne. (123rf)

Kiełki to smaczny dodatek do dań, który poza ciekawym wyglądem dostarcza wielu cennych właściwości zdrowotnych. Na dużą uwagę zasługują kiełki brokułu, ze względu na działanie przeciwnowotworowe. Co warto wiedzieć o kiełkach brokułu?

spis treści

1. Charakterystyka kiełków brokułu

Kiełki brokułu (brassica) to produkt w postaci drobnych nasionek o wysokiej zawartości substancji odżywczych. Kiełki można kupić w większości sklepów, punktach ze zdrową żywnością, a także samodzielnie wyhodować w domu.

Regularne spożywanie kiełków ma pozytywny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. W czasie kiełkowania następuje uaktywnienie enzymów, zwiększających wchłanianie się składników do organizmu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Wartości odżywcze kiełków brokułu

84-gramowa porcja kiełków zawiera:

  • 35 kalorii,
  • 5 g węglowodanów,
  • 2 g białka,
  • 0,5 g tłuszczu,
  • 4 g błonnika,
  • 54 mg witaminy C,
  • 90 mg witaminy A,
  • 78 mg wapnia,
  • 720 mg żelaza.

Dodatkowo kiełki brokułu zawierają witaminy z grupy B, witaminę E i K, cynk, fosfor, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, luteinę, sulforafan i antyoksydanty.

Zobacz także:

3. Właściwości kiełków brokułu

Potencjalne korzyści ze spożywania kiełków brokułu to:

  • ochrona wzroku przed degeneracją związaną z wiekiem,
  • spowalnianie rozwoju stwardnienia rozsianego,
  • łagodzenie alergii,
  • łagodzenie astmy,
  • usuwanie toksyn z organizmu;
  • przeciwdziałanie osteoporozie.

Najważniejsze właściwości kiełków brokułu wynikają z dużej zawartości sulforafanu, związku który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Unieszkodliwia on niekorzystne dla zdrowia enzymy i zmniejsza rozwój białka, odpowiedzialnego za rozrost guzów.

Niektórzy są zdania, że sulforafan potrafi naprawiać zmiany w DNA, odpowiedzialne za powstawanie raka. Przyjmuje się, że kiełki brokułu mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego, skóry, piersi, pęcherza moczowego i prostaty

Ponadto, kiełki brokułu zmniejszają ilość wolnych rodników i tym samym spowalniają procesy starzenia się organizmu. Wiele wyników badań udowadnia, że produkt ten może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób serca.

Regularne spożywanie kiełków obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom trójglicerydów oraz stężenie markerów, związanych z uszkodzeniami mięśnia sercowego.

Okazuje się również, że kiełki brokułu wzmacniają śluzówkę żołądka, ograniczają stan zapalny, niwelują problem z zaparciami i regulują rytm wypróżnień. Wspominany wcześniej sulforafan chroni mózg przed degeneracją, problemami neurologicznymi i zmniejsza ryzyko schizofrenii.

4. Jak hodować kiełki brokułu?

Hodowla kiełków nie jest trudnym zadaniem, wystarczy przygotować odpowiednie podłoże - kratownica, słoik lub inne, szklane naczynie. Potrzebujemy też specjanych nasionek, przeznaczonych na kiełki.

Nasiona oczyszczamy i namaczamy w letniej wodzie na 4-6 dni. Odstawiamy je w półcieniu w temperaturze pokojowym i przelewamy wodą dwa razy dziennie.

5. Czy kiełki brokułu są bezpieczne?

Kiełki rosną w wilgotnym środowisku w dość wysokiej temperaturze, z tego względu narażone są na rozwój patogenów. Ryzyko to minimalizuje częste płukanie i dokładane odcedzanie płynów.

Gorzej wygląda sytuacja w przypadku produktu kupionego w sklepie, ponieważ nie znamy warunków w jakich był on przechowywany. Kiełki brokułu mogą doprowadzić do zatrucia żołądkowego, ale również mogą mieć negatywny wpływ na kondycję tarczycy. Na spożywanie kiełków powinny uważać osoby, przyjmujące leki rozrzedzające krew oraz pacjenci z chorobami tarczycy.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze