4 z 8Które wybrać?
Choć trudno wskazać najzdrowszy rodzaj kiełków, niektóre z nich mają szczególne właściwości, które mogą przesądzić o wyborze. Bardzo popularne są np. kiełki lucerny określane przez Arabów mianem ojców wszelkiego pożywienia. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka i żelaza warto polecić je wegetarianom mającym skłonność do popadania w anemię.
Osobom z zaburzoną pracą układu nerwowego i hormonalnego zaleca się kiełki soi, które łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy, a dodatkowo zapobiegają nadciśnieniu i tworzeniem się we krwi niebezpiecznych skrzepów.
Ciekawe właściwości mają kiełki owsa, które także regulują poziom hormonów, ale dodatkowo, za sprawą dużych ilości witaminy E, wspierają płodność. Kiełki rzeżuchy natomiast wspomogą pracę nerek, uśmierzą ból stawów oraz przyspieszą przemianę materii.
Przeczytaj także: Jeden błąd może sprawić, że stracą wartości odżywcze