5 z 7Bogata w witaminę C
(123rf.com) W jednym z badań z 2011 r. udowodniono, że suplementacja witaminy C w trakcie choroby zmniejsza objawy przeziębienia i skraca czas jego trwania nawet o 8 proc
Oprócz uzupełnienia niedoborów witaminy K, 80 g brukselki pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta z kolei odgrywa ważną rolę we wzroście i odbudowie tkanek naszego ciała. Działa też jak przeciwutleniacz, produkując białka, jak np. kolagen i wpływając na poprawę odporności.
W jednym z badań z 2011 r. udowodniono, że suplementacja witaminy C w trakcie choroby zmniejsza objawy przeziębienia i skraca czas jego trwania nawet o 8 proc. Witamina C poprawia też wchłanianie żelaza niehemowego, czyli tego pochodzenia roślinnego, nawet o 67 proc.
Zobacz także: Przez 5 dni myłam twarz miodem. Co się stało z moją skórą?