Kilogram kupisz w popularnym dyskoncie za 5 zł. Poznaj właściwości zdrowotne brukselki
Zmora z dzieciństwa. Rozgotowana, gorzka i niesmaczna – tak większość z nas pamięta ją z tamtych czasów. Znienawidzona, coraz rzadziej pojawiała się na naszym stole.
Okazuje się jednak, że ta mniejsza siostra kapusty to prawdziwe bogactwo składników mineralnych, witamin i innych substancji, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Jeśli brukselka nie należy do twoich ulubionych warzyw, być może jej właściwości przekonają cię do tego, by dać jej drugą szansę.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat tego, jak kupować warzywa
Zobacz także: Miała 15 lat, gdy została porwana. Jej historią żyła cała Ameryka
Bogata w przeciwutleniacze
Brukselka ma szereg prozdrowotnych właściwości, a większość z nich to zasługa przeciwutleniaczy, które zawiera. To substancje, które pełnią wiele funkcji w naszym organizmie. Zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników, hamując rozwój wielu chorób.
Jedno z badań z 1995 r. udowodniło, że spożywanie ok. 300 g brukselki dziennie zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek naszego organizmu przez wolne rodniki nawet o 28 proc. Brukselka bogata jest zwłaszcza w przeciwutleniacz o nazwie kemferol. Kilka przeprowadzonych badań udowodniło jego właściwości zmniejszające wzrost komórek rakowych, łagodzenie stanów zapalnych i poprawę pracy serca.
Bogata w błonnik
80 g ugotowanej brukselki zawiera 2 g błonnika, co stanowi 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik działa w naszych jelitach jak miotełka. Pomaga pozbyć się bolesnych i uciążliwych zaparć, usuwając z jelit zalegające w nich złogi i resztki pokarmowe. Pomaga też w trawieniu tłustych i ciężkostrawnych produktów.
Zwiększone spożycie błonnika wiąże się również z innymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób serca i poprawa kontroli poziomu cukru we krwi. Obecne wytyczne zalecają spożywanie co najmniej 25 g błonnika dziennie. Dlatego ważne jest, aby dostarczać go organizmowi z różnych źródeł.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat owoców i warzyw, których nie należy jeść jesienią i zimą
Bogata w witaminę K
Brukselka to też dobre źródło witaminy K. 80 g małej kapusty zapewnia organizmowi 137 proc. zalecanej dziennej dawki tej witaminy. Witamina K odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Bierze udział w procesie koagulacji, odpowiadając za prawidłową krzepliwość krwi i zapobiegając powstawaniu krwotoków.
W jednym z badań z 2009 r. udowodniono, że witamina K wpływa też na budowę kości, zwiększając ich wytrzymałość i zmniejszając ryzyko złamań u kobiet po menopauzie. Należy jednak pamiętać, że osoby przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi powinny skonsultować z lekarzem możliwość suplementacji witaminy K.
Zobacz także: Wycofano ze sprzedaży serię Amolu oraz Etopiryny Extra
Bogata w witaminę C
Oprócz uzupełnienia niedoborów witaminy K, 80 g brukselki pokrywa 81 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ta z kolei odgrywa ważną rolę we wzroście i odbudowie tkanek naszego ciała. Działa też jak przeciwutleniacz, produkując białka, jak np. kolagen i wpływając na poprawę odporności.
W jednym z badań z 2011 r. udowodniono, że suplementacja witaminy C w trakcie choroby zmniejsza objawy przeziębienia i skraca czas jego trwania nawet o 8 proc. Witamina C poprawia też wchłanianie żelaza niehemowego, czyli tego pochodzenia roślinnego, nawet o 67 proc.
Bogata w kwas foliowy
Kwas foliowy to substancja, która w największych dawkach występuje w zielonych warzywach liściastych. Uzupełnianie jego niedoborów i właściwa suplementacja istotna jest zwłaszcza w czasie ciąży, ponieważ kwas foliowy pomaga w tworzeniu się cewy nerwowej, zapobiegając tym samym wadom wrodzonym płodu, takim jak rozszczep kręgosłupa czy podniebienia.
80 g brukselki dostarcza 47 µg kwasu foliowego. Zaspokaja to 12 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik u kobiet w ciąży.