Kilogramy polecą w dół. Koniecznie wprowadź do diety te nasiona
Nasiona, podobnie jak orzechy, to nie tylko źródło wielu witamin i minerałów, ale także zdrowych kwasów tłuszczowych. Chociaż (z uwagi na kaloryczność) nie powinno się ich jeść bez ograniczeń, zwłaszcza na diecie redukcyjnej, ich symboliczna obecność w jadłospisie szybko przyniesie efekty.
Jadalne nasiona mogą być spożywane samodzielnie jako przekąska, ale są też świetnym dodatkiem do sałatek, koktajlów, a nawet deserów. Poza witaminami i kwasami nienasyconymi, są również bogate w błonnik pokarmowy, który zapewnia długotrwałą sytość i reguluje pracę jelit.
1. Pestki słonecznika
Nasiona słonecznika to prawdziwe bogactwo fitosteroli (aż 322 mg na 100 g), które obniżają poziom cholesterolu LDL. Są także źródłem lecytyny, kwasu oleinowego, linolowego, stearynowego czy arachidowego.
2. Siemię lniane
Korzystny wpływ siemienia lnianego na proces odchudzania znany jest od dawna. Nasiona lnu, dzięki wysokiej zawartości błonnika, doskonale regulują pracę układu pokarmowego, przyspieszają trawienie i skutecznie zwalczają zaparcia. Są także bogate w kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9 – i to w doskonałych proporcjach.
3. Nasiona chia
Egzotyczne, ale coraz bardziej popularne nasiona chia są drugim (po królujących w zestawieniu otrębach pszennych) najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego. Są też doskonałym źrodłem żelaza, co jest szczególnie ważne przy niedoborach tego mikroelementu.
4. Gorczyca
Nasiona gorczycy, jak wiele innych nasion, również działają korzystnie na pracę układu pokarmowego, a nawet mogą wywoływać delikatny efekt przeczyszczający.
5. Pestki dyni
Pestki dyni zawierają dużo cynku, potasu i witaminy E, ale są także bogate w fitosterole obniżające szkodliwy cholesterol. Istotna jest także duża zawartość magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego i zapobiega nagłym spadkom nastroju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl