Otręby pszenne – właściwości, zawartość kalorii, w jakich formach można spożywać otręby pszenne

Otręby pszenne można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale pasują do naleśników czy omletów, ciastek owsianych. Idealnie komponują się też z granolą, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Spożywając ten produkt żywnościowy, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne i witaminy takie jak witaminy z grupy B, miedź, żelazo czy cynk. Jak jeść otręby pszenne?

Otręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kaloriiOtręby – właściwości otrębów pszennych i owsianych, działanie, zawartość kalorii
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są otręby pszenne?

Otręby pszenne to produkt uboczny, który powstaje z przemiału zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Choć zewnętrzne osłonki ziaren są produktem powstającym w wyniku wyżej wymienionego procesu, można z powodzeniem wykorzystywać je do niezliczonej liczby dań. Otręby pszenny smakują bardzo naturalnie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.

Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?

Otręby pszenne są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. W ich składzie znaleźć można:

  • witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • miedź, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • selen, wykazujący właściwości antyoksydacyjne,
  • fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • żelazo, korzystnie wpływające na układ nerwowy (minerał poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne),
  • potas, który wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i nerwowego,
  • mangan, który wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, przeciwdziała anemii, osteoporozie,
  • cynk, który wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i uczestniczy w syntezie kolagenu. Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wywiera istotny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Alternatywa dla chleba razowego

Zastosowanie otrębów pszennych

Otręby pszenne, często niedoceniane i pomijane, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Drobno zmielona łuska, którą pozyskuje się w procesie przemiału pszenicy, idealnie pasuje do potraw słodkich i wytrawnych. Produkt może posłużyć jako doskonała alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest obtaczanie kotletów drobiowych lub schabowych w panierce z otrębów pszennych.

Dzięki bogactwu błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin, otręby pszenne stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Można je dodawać do jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy lodów. Można je dodawać również ciasteczek owsianych, omletów, naleśników, placuszków.

Otręby pszenne – przepisy

Przepis na granolę z otrębami pszennymi

Do przyrządzenia domowej granoli z otrębami pszennymi i owocami potrzebne są następujące składniki:

  • płatki owsiane (1 szklanka),
  • płatki żytnie (1 szklanka),
  • otręby owsiane (4 łyżki),
  • nasiona słonecznika (3 łyżki),
  • wiórki kokosowe (1/2 szklanki),
  • orzechy włoskie (1/2 szklanki),
  • migdały blanszowane w płatkach (1/3 szklanki),
  • orzechy nerkowca (1/3 szklanki),
  • suszona żurawina (1/2 szklanki),
  • rodzynki (1/3 szklanki),
  • mielony cynamon (1 łyżka),
  • olej kokosowy (3 łyżki),
  • mrożone maliny (1 szklanka)
  • mleko skondensowane niesłodzone (1/2 szklanki)

Sposób przygotowania granoli z otrębami pszennymi

Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Olej kokosowy, mrożone maliny i miód rozpuść w niewielkim garnku. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj lekko podgrzane mleko skondensowane i wcześniej podgrzane maliny z miodem i olejem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową granolę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co pewien czas. Gdy wypiek będzie gotowy, wyłóż blachę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Upieczoną granolę przechowuj w szklanym słoju. Przysmak najlepiej smakuje z mlekiem krowim, napojem owsianym, sojowym lub kokosowym. Granola z malinami doskonale smakuje też z jogurtem naturalnym.

Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Właściwości otrębów pszennych niewątpliwie docenią osoby borykające się z problemem nawracających zaparć.

Otręby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wysoka zawartość tych substancji korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Produkt ten można wykorzystać jako idealny składnik diety odchudzającej,

Jak jeść otręby pszenne? Ważne jest, aby dzienną dawkę tego produktu żywnościowego rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Osoby, które chcą włączyć otręby do swojego codziennego jadłospisu, powinny także zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej.

Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 58 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna216 kcal125 kcal
Białko15,55 g9,02 g
Węglowodany64,5 g37,4 g
Cukier0,41 g0,24 g
Błonnik42,8 g24,8 g
Tłuszcz4,25 g2,47 g
Tłuszcze nasycone0,63 g0,37 g
Tłuszcze jednonienasycone0,64 g0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone2,21 g1,28 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów79,0 µg45,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,52 mg0,30 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,58 mg0,34 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna13,58 mg7,88 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy2,18 mg1,27 mg
Witamina B6 - pirydoksyna1,30 mg0,76 mg
Witamina B9 - kwas foliowy79,0 µg45,8 µg
Witamina B4 - cholina74,4 mg43,2 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A9,00 i.u.5,22 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten6,00 µg3,48 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna240 µg139 µg
Witamina E1,49 mg0,86 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K1,90 µg1,10 µg
Wapń73,0 mg42,3 mg
Żelazo10,57 mg6,13 mg
Magnez611 mg354 mg
Fosfor1,013 mg588 mg
Potas1,182 mg686 mg
Sód2,00 mg1,16 mg
Cynk7,27 mg4,22 mg
Miedź1,00 mg0,58 mg
Mangan11,50 mg6,67 mg
Selen77,6 µg45,0 µg
Woda9,89 g5,74 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka