Otręby pszenne – właściwości, zawartość kalorii, w jakich formach można spożywać otręby pszenne
Otręby pszenne można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale pasują do naleśników czy omletów, ciastek owsianych. Idealnie komponują się też z granolą, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Spożywając ten produkt żywnościowy, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne i witaminy takie jak witaminy z grupy B, miedź, żelazo czy cynk. Jak jeść otręby pszenne?
W tym artykule:
Czym są otręby pszenne?
Otręby pszenne to produkt uboczny, który powstaje z przemiału zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Choć zewnętrzne osłonki ziaren są produktem powstającym w wyniku wyżej wymienionego procesu, można z powodzeniem wykorzystywać je do niezliczonej liczby dań. Otręby pszenny smakują bardzo naturalnie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?
Otręby pszenne są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. W ich składzie znaleźć można:
- witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
- miedź, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
- selen, wykazujący właściwości antyoksydacyjne,
- fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- żelazo, korzystnie wpływające na układ nerwowy (minerał poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne),
- potas, który wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i nerwowego,
- mangan, który wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, przeciwdziała anemii, osteoporozie,
- cynk, który wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i uczestniczy w syntezie kolagenu. Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wywiera istotny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Alternatywa dla chleba razowego
Zastosowanie otrębów pszennych
Otręby pszenne, często niedoceniane i pomijane, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Drobno zmielona łuska, którą pozyskuje się w procesie przemiału pszenicy, idealnie pasuje do potraw słodkich i wytrawnych. Produkt może posłużyć jako doskonała alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest obtaczanie kotletów drobiowych lub schabowych w panierce z otrębów pszennych.
Dzięki bogactwu błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin, otręby pszenne stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Można je dodawać do jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy lodów. Można je dodawać również ciasteczek owsianych, omletów, naleśników, placuszków.
Otręby pszenne – przepisy
Przepis na granolę z otrębami pszennymi
Do przyrządzenia domowej granoli z otrębami pszennymi i owocami potrzebne są następujące składniki:
- płatki owsiane (1 szklanka),
- płatki żytnie (1 szklanka),
- otręby owsiane (4 łyżki),
- nasiona słonecznika (3 łyżki),
- wiórki kokosowe (1/2 szklanki),
- orzechy włoskie (1/2 szklanki),
- migdały blanszowane w płatkach (1/3 szklanki),
- orzechy nerkowca (1/3 szklanki),
- suszona żurawina (1/2 szklanki),
- rodzynki (1/3 szklanki),
- mielony cynamon (1 łyżka),
- olej kokosowy (3 łyżki),
- mrożone maliny (1 szklanka)
- mleko skondensowane niesłodzone (1/2 szklanki)
Sposób przygotowania granoli z otrębami pszennymi
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Olej kokosowy, mrożone maliny i miód rozpuść w niewielkim garnku. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj lekko podgrzane mleko skondensowane i wcześniej podgrzane maliny z miodem i olejem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową granolę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co pewien czas. Gdy wypiek będzie gotowy, wyłóż blachę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Upieczoną granolę przechowuj w szklanym słoju. Przysmak najlepiej smakuje z mlekiem krowim, napojem owsianym, sojowym lub kokosowym. Granola z malinami doskonale smakuje też z jogurtem naturalnym.
Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Właściwości otrębów pszennych niewątpliwie docenią osoby borykające się z problemem nawracających zaparć.
Otręby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wysoka zawartość tych substancji korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Produkt ten można wykorzystać jako idealny składnik diety odchudzającej,
Jak jeść otręby pszenne? Ważne jest, aby dzienną dawkę tego produktu żywnościowego rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Osoby, które chcą włączyć otręby do swojego codziennego jadłospisu, powinny także zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej.
Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 58 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 216 kcal | 125 kcal |
| Białko | 15,55 g | 9,02 g |
| Węglowodany | 64,5 g | 37,4 g |
| Cukier | 0,41 g | 0,24 g |
| Błonnik | 42,8 g | 24,8 g |
| Tłuszcz | 4,25 g | 2,47 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,63 g | 0,37 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,64 g | 0,37 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,21 g | 1,28 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 79,0 µg | 45,8 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,52 mg | 0,30 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,58 mg | 0,34 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 13,58 mg | 7,88 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 2,18 mg | 1,27 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 1,30 mg | 0,76 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 79,0 µg | 45,8 µg |
| Witamina B4 - cholina | 74,4 mg | 43,2 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 9,00 i.u. | 5,22 i.u. |
| Witamina A | 0 µg RAE | 0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 6,00 µg | 3,48 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 240 µg | 139 µg |
| Witamina E | 1,49 mg | 0,86 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 1,90 µg | 1,10 µg |
| Wapń | 73,0 mg | 42,3 mg |
| Żelazo | 10,57 mg | 6,13 mg |
| Magnez | 611 mg | 354 mg |
| Fosfor | 1,013 mg | 588 mg |
| Potas | 1,182 mg | 686 mg |
| Sód | 2,00 mg | 1,16 mg |
| Cynk | 7,27 mg | 4,22 mg |
| Miedź | 1,00 mg | 0,58 mg |
| Mangan | 11,50 mg | 6,67 mg |
| Selen | 77,6 µg | 45,0 µg |
| Woda | 9,89 g | 5,74 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.