Kimchi. Zdrowa potrawa pełna witamin i składników mineralnych (WIDEO)
Kapusty kiszonej i jej właściwości zdrowotnych nie trzeba już chyba nikomu zachwalać. Jeśli jednak znudziła ci się jako dodatek do obiadu, może warto przychylnym okiem spojrzeć na jej koreańską wersję.
Kimchi czyli koreańska kapusta kiszona uważana jest za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Nic dziwnego, że zyskała popularność również w Europie. I chociaż najczęściej kimchi jest jedzona w restauracjach serwujących kuchnię azjatycką, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją samemu w domu. Wcale nie musisz jechać do Korei Południowej, aby nauczyć się przygotowywać to danie, bo nie jest trudne. W dodatku posmakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom.
Kto powinien skorzystać z dobroczynnych właściwości zdrowotnych kimchi? Przede wszystkim osoby o obniżonej odporności, które często łapią przeziębienie. Kiszonka to naturalny probiotyk, który poprawia pracę jelit. Kimchi warto również włączyć do diety jeśli masz zbyt wysoki cholesterol.
Kimchi nie jest jednak dla wszystkich. Niestety, jeśli cierpisz na refluks, zespół jelita drażliwego czy chorobę wrzodową, to danie nie będzie dla ciebie. Nie powinny go również spożywac kobiety karmiące, a ze względu na duże ilości soli, również osoby z nadciśnieniem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.