3 z 7Zdrowy budyń
Najmniej zdrowym wyborem są niewątpliwie budynie do przygotowania na szybko, które wystarczy tylko zalać wrzątkiem. Zdarza się, że skład takiego produktu spisany jest aż w ośmiu linijkach. Budyń z natury powinien być ugotowany z mlekiem. Jeśli możemy go jedynie zalać wrzątkiem, musi zawierać coś, co zastępuje jego smak i konsystencję. Ze szkodliwych substancji najczęściej możemy tu znaleźć:
- syrop glukozowy (syrop glukozowo-fruktozowy), tańszy zamiennik cukru. Zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Dodatkowo mocno uzależnia i prowadzi do otyłości;
- utwardzone oleje roślinne, czyli innymi słowy tłuszcze trans. Spożywanie tego tupu tłuszczów zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i m.in. cukrzycy typu 2. Działają one również pronowotworowo;
- E407 karagen – substancja zagęszczająca o działaniu rakotwórczym. Przyczynia się do powstania nowotworu żołądka;
- E340 – fosforany potasu mogą być przyczyną niedoboru wapnia w organizmie. Szczególnie szkodliwe w przypadku dzieci, które potrzebują tego pierwiastka do budowy kości.