4 z 7Dobry kisiel
Przyjrzymy się teraz kisielom. Wystarczy, jeśli w składzie będzie skrobia ziemniaczana, owoce lub sok owocowy i ewentualnie cukier. Niestety, jest to wyidealizowany obrazek, gdyż na półce sklepowej nie znajdziemy produktu z takim składem. Jednak kisiele do zalania wrzątkiem nie różnią się znacząco składem od tych tradycyjnych, wymagających gotowania. Na co więc uważać? Przede wszystkim unikajmy tych, które mają w składzie syrop glukozowy. Uważajmy również na sztuczne barwniki i aromaty.
Podsumowując, przede wszystkim czytajmy uważnie etykiety. Jeśli chcemy przekąsić "coś na szybko", to na pewno w wersji do zalania wrzątkiem zdrowszy będzie kisiel. Warto jednak poświęcić trochę czasu i przygotować deser w tradycyjny sposób. Wtedy zdrowszym wyborem będzie budyń. Jednak najlepszym wyjściem jest wykonanie domowego budyniu lub kisielu.