Kluski z makiem - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Kluski z makiem to dla niektórych Polaków danie, bez którego nie wyobrażają sobie świąt. Jest to bardzo słodka i kaloryczna potrawa, składają się z makaronu, cukru, miodu i bakalii. Jak zrobić kluski z makiem?
1. Czym są kluski z makiem?
Kluski z makiem to tradycyjne danie wigilijne w niektórych regionach Polski. Potrawa składa się z łazanek lub drobnego makaronego, wymieszanego z masą makową, cukrem, miodem i bakaliami.
Kluski z makiem wywodzą się z Małopolski, przez tamtejszych mieszkańców danie określane jest mianem makiełek. Na Śląsku makaron często zastępowany jest namoczonych pieczywem.
2. Kalorie i wartości odżywcze klusek z makiem
100 gramów klusek z makiem zawiera:
- wartość energetyczna - 398 kcal,
- białko - 11,3 g,
- tłuszcze - 19,6 g,
- tłuszcze nasycone - 3,1 g,
- tłuszcze jednonienasycone - 5,2 g,
- tłuszcze wielonienasycone - 9,8 g,
- cholesterol - 15,4 mg,
- węglowodany - 52,0 g,
- błonnik - 8,1 g,
- sód - 10,4 mg,
- potas - 525,0 mg,
- wapń - 357,0 mg,
- fosfor - 359,0 mg,
- magnez - 150,7 mg,
- żelazo - 3,2 mg,
- cynk - 1,6 mg,
- witamina A - 100,0 µg,
- witamina E - 2,4 mg,
- witamina B1 - 0,12 mg,
- witamina B2 - 0,15 mg,
- Niacyna - 1,1 mg,
- witamina B6 - 0,24 mg,
- witamina B12 - 0,05 µg,
- witamina C - 2,9 mg,
- witamina D - 0,06 µg.
Kluski z makiem są bardzo kaloryczne, zaledwie 100 gramów potrawy dostarcza prawie 400 kcal. Danie obfituje w tłuszcz, z przewagą kwasów wielonienasyconych (orzechy) oraz jednonienasyconych (mak).
Dodatkowo kluski z makiem są źródłem fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. Pierwiastki te mają wpływ na poziom odporności organizmu, produkcję czerwonych krwinek, a także transport tlenu.
Dodatkowo wapń odpowiada za kondycję zębów i kości, a magnez oddziałuje na ciśnienie krwi i kurczliwość mięśni. Potrawa dostarcza również witamin z grupy B, które mają wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
3. Przepis na kluski z makiem
Składniki na kluski:
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki wody,
- szczypta soli.
Składniki na masę makową:
- 100 g maku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki masła,
- kilka kropli aromatu migdałowego,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1,5 łyżki posiekanych orzechów,
- 1,5 łyżki rodzynek.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli i jajka. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto finalnie powinno być zwarte i dość twarde.
Przekładamy je na stolnicę lub blat, wyrabiamy przez chwilę, a następnie rozwałkowujemy na jeden cienki płat, kroimy na grube paski, a następnie skośne kawałeczki.
W garnku doprowadzamy do wrzenia sporą ilość lekko osolonej wody, gotujemy kluski przez kilka minut po wypłynięciu. Oczyszczony mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 10 minut.
Gdy całość przestygnie, mak odcedzamy na sitku i przepuszczamy przez maszynkę. Masło rozgrzewamy na patelni, na tłuszcz przesupujemy utarty mak, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, wlewamy aromat oraz miód.
Masę dokładnie mieszamy, smażąc przez chwilę. Po kilku minutach dodajemy kluski i mieszamy. Danie serwujemy na niewielkich półmiskach lub w dużej misce do samodzielnego nałożenia.
Do przygotowania klusek z makiem można wykorzystać makaron ze sklepowej półki w dowolnym kształcie. Największą popularnością cieszy się ten, imitujący kształt łazanek.