Knysza - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Knysza to pieczywo wypełnione mięsem i warzywami, które zyskało popularność w latach 90. XX wieku we Wrocławiu. Do tej pory knysza jest dostępna głównie w miejscach, gdzie klienci liczą ną szybki i sycący posiłek. Czym różni się knysza od kebaba lub pity? Jak zrobić domową knyszę?

Knysza to pieczywo wypełnione dodatkami.Knysza to pieczywo wypełnione dodatkami.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest knysza?

Knysza to przepołowione pieczywo (zwykle bułka drożdżowa) obficie wypełnione dodatkami - mięsem, warzywami i polane sosem. Klasyczna knysza to wersja dla wegetarian, zawierająca różne rodzaje kapusty, kukurydzę, pomidora, ogórka, prażoną cebulę oraz sos.

Obecnie coraz częściej spotykane są knysze z parówką, serem, porwanym mięsem lub kotletem. Całość obficie polewana jest sosem na bazie majonezu, który jest najbardziej kalorycznym składnikiem tego dania.

Knysza zyskała popularność w drugiej połowie lat 90. XX wieku na Dworcu Głównym we Wrocławiu. Do tej pory jest dostępna głównie w miejscach, gdzie ludziom zależy na szybkim i sycącym posiłku. Ze względu na różnorodność dodatków knyszą nawet w najmniejszej wersji można zaspokoić głód.

100 gramów knyszy zawiera:

  • wartość energetyczna - 195 kcal,
  • białko - 8,2 g,
  • tłuszcz - 9,7 g,
  • węglowodany - 19,8 g.

Knysza a kebab i pita

Wiele osób twierdzi, że knysza i kebab różnią się jedynie nazwą. Jest to błędne przeświadczenie, ponieważ główną różnicą jest mięso. W kebabie znajdziemy kawałki opiekane na ruszcie, natomiast knysza bardzo często zawiera parówkę lub kotleta.

Nie warto porównywać tego dania również do pity, ponieważ bułka jest zdecydowanie bardziej puszysta, drożdżowa i lekko wydrąża się ją w środku, by zmieścić tak dużo dodatków.

Przepis na domową knyszę

Składniki na bułkę do knyszy:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • dwie łyżki oleju,
  • jajko,
  • żółtko do smarowania,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Składniki na nadzienie:

  • 2 pomidory,
  • 1 świeży ogórek,
  • 3 ogórki kiszone/konserwowe,
  • 2 garści drobno posiekanej białej kapusty,
  • 2 garści drobno posiekanej czerwonej kapusty,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 300 g dowolnego mięsa (kotlet, duszone lub ugotowane mięso)
  • 1 duża czerwona cebula,
  • pół puszki słodkiej kukurydzy konserwowej,
  • 2 łyżki oliwy.

Składniki na sos:

  • 350 ml gęstego jogurtu naturalnego o łagodnym smaku,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i sól oraz łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, jajko, olej i zrobiony wcześniej zaczyn drożdżowy.

W trakcie wyrabiania ciasta stopniowo dolewamy wodę i mleko, by ciasto nie stało się zbyt rzadkie, powinno lekko lepić się do dłoni. Z masy formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na co najmniej pół godziny.

Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy przez kilka minut, a następnie formujemy 1 cm placki o średnicy ok. 25 centymetrów.

Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Placki powinny być równomiernie zarumienione i chrupiące z wierzchu.

W czasie pieczenia knyszy myjemy dokładnie warzywa i kroimy je w dowolny sposób. Po upieczeniu placków przecinamy je do połowy, by uzyskać kieszonkę. Smarujemy wnętrze sosem, wkładamy mięso i warzywa. Wierzch dodatkowo skrapiamy sosem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka