Trwa ładowanie...

Kogel-mogel zapobiega rakowi? Ciekawe badanie

Kogel-mogel to zapomniany deser naszego dzieciństwa. Jest łatwy w przygotowaniu. Popularność zdobył w PRL-u, kiedy ciężko było o słodycze. Okazuje się, że jest nie tylko pyszny, ale wykazuje też działanie prozdrowotne.

Zobacz film: "Co jest zdrowsze - jajko czy żółtko?"

Naukowcy z University of Alberta w Kanadzie zajęli się badaniem jaj kurzych w kontekście ich przeciwrakowego działania. W badaniach laboratoryjnych wykazali, że w żółtkach pochodzących od kur karmionych zbożem znajdziemy tryptofan i tyrozynę.

Spróbuj jaj nie tylko od kury
Spróbuj jaj nie tylko od kury [7 zdjęć]

Jajka od kaczki zawierają więcej białka, wapnia, żelaza i potasu niż jaja od jej koleżanki z kurnika....

zobacz galerię

To dwa aminokwasy o silnie przeciwutleniającym działaniu. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią też nasze serce i układ nerwowy. Wysoka zawartość tych składników utrzymuje się w żółtku nawet 6 tygodni.

Naukowcy wykazali, że w dwóch żółtkach jaj znajdziemy więcej tyrozyny i tryptofanu niż w jabłku. Niestety, obróbka termiczna zmniejsza prozdrowotne właściwości żółtka niemal o połowę, dlatego należy je spożywać na surowo.

Spożywanie surowych żółtek w postaci koglu-moglu na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Warto jednak zastąpić biały cukier, który dodajemy do smaku, miodem lub stewią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.