Kogel-mogel zapobiega rakowi? Ciekawe badanie
Kogel-mogel to zapomniany deser naszego dzieciństwa. Jest łatwy w przygotowaniu. Popularność zdobył w PRL-u, kiedy ciężko było o słodycze. Okazuje się, że jest nie tylko pyszny, ale wykazuje też działanie prozdrowotne.
Naukowcy z University of Alberta w Kanadzie zajęli się badaniem jaj kurzych w kontekście ich przeciwrakowego działania. W badaniach laboratoryjnych wykazali, że w żółtkach pochodzących od kur karmionych zbożem znajdziemy tryptofan i tyrozynę.
To dwa aminokwasy o silnie przeciwutleniającym działaniu. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią też nasze serce i układ nerwowy. Wysoka zawartość tych składników utrzymuje się w żółtku nawet 6 tygodni.
Naukowcy wykazali, że w dwóch żółtkach jaj znajdziemy więcej tyrozyny i tryptofanu niż w jabłku. Niestety, obróbka termiczna zmniejsza prozdrowotne właściwości żółtka niemal o połowę, dlatego należy je spożywać na surowo.
Spożywanie surowych żółtek w postaci koglu-moglu na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Warto jednak zastąpić biały cukier, który dodajemy do smaku, miodem lub stewią.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl