Koktajl grejpfrutowy
Agar to substancja żelująca uznawana jako bezpieczny dodatek do żywności. Często zastępuje się nią żelatynę, głównie ze względu na jej właściwości bezsmakowe i bezpieczniejszy skład chemiczny. Agar często wykorzystuje się w produkcji ptasiego mleczka, dżemów czy galaretek.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 46,11 kcal |
Białka | 0,8 g |
Węglowodany | 11,7 g |
Tłuszcze | 0,09 g |
Błonnik | 1,59 g |
Składniki:
- 1 kg świeżych grejpfrutów,
- 2 g substancji żelującej agar-agar,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
Obierz grejpfruty ze skóry, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera. Przerób je na świeży sok z drobinkami owoców. Następnie oddziel 1/4 całego powstałego soku owocowego i nalej do garnka. Podgrzej i dodaj cukier i agar. Teraz doprowadź wszystko do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Przygotuj duże naczynie i wlej tam pozostały sok. Powoli, cały czas mieszając, wlewaj podgrzaną mieszankę z garnka. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na noc. Podawaj mocno schłodzone.
Komentarz:
Mimo zawartości agaru ten owocowy koktajl opiera się oczywiście na grejpfrucie. Ten tropikalny owoc pochodzi z Barbados i jest źródłem wszelkiego bogactwa – w 90% składa się z wody, poza tym posiada witaminy C, E, P i wszystkie witaminy z grupy B. Jest jednym z najzdrowszych owoców tropikalnych. Grejpfruty w pojemnikach - np. w doniczce - osiągają wysokość około 2 - 3 m a ich wzrost można ograniczyć za pomocą cięcia. To sprawia, że niektóre osoby decydują się na jego uprawę w donicach. Mimo wszystko trzeba dysponować przy tym wystarczająco dużym mieszkaniem.