Koktajl truskawkowy - przepis, sposób przygotowania, właściwości zdrowotne
Koktajl truskawkowy to pyszny i pełen witamin koktajl, który dostarcza mniej niż 100 kcal w jednej szklance. Koktajl truskawkowy działa odkwaszająco, krwiotwórczo. Poza tym koktajl truskawkowy wzmacnia organizm, chroni przed nowotworami, a nawet wybiela szkliwo zębów.
1. Koktajl truskawkowy - przepis
- 500 g truskawek,
- 500 g kefiru naturalnego,
- 3 łyżki cukru.
2. Koktajl truskawkowy - sposób przygotowania
Umyte truskawki zmiksować z kefirem i cukrem. Schłodzić przed podaniem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 258,25 kcal |
Białka | 10,25 g |
Tłuszcz | 6,00 g |
Cholesterol | 20,00 mg |
Węglowodany | 44,72 g |
Błonnik | 4,50 g |
Witamina C | 165,00 mg |
Witamina A | 45,00 µg |
Zobacz też:
3. Koktajl truskawkowy - właściwości zdrowotne
Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym koktajl truskawkowy może być polecany osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Kefir to źródło cennego [wapnia](/wapn-w-organizmie) i bakterii kwasu mlekowego, które tworzą prawidłową florę jelitową zapobiegając wzdęciom oraz obstrukcjom. Taki koktajl truskawkowy to smaczny składnik [diety oczyszczającej](/dieta-oczyszczajaca-owocowa) oraz wzmacniającej np. po przebytej infekcji. Koktajl truskawkowy polecany jest szczególnie w upalne dni dla każdej grupy wiekowej.