Koktajl truskawkowy - przepis, sposób przygotowania, właściwości zdrowotne
Koktajl truskawkowy to pyszny i pełen witamin koktajl, który dostarcza mniej niż 100 kcal w jednej szklance. Koktajl truskawkowy działa odkwaszająco, krwiotwórczo. Poza tym koktajl truskawkowy wzmacnia organizm, chroni przed nowotworami, a nawet wybiela szkliwo zębów.
W tym artykule:
Koktajl truskawkowy - przepis
- 500 g truskawek,
- 500 g kefiru naturalnego,
- 3 łyżki cukru.
Koktajl truskawkowy - sposób przygotowania
Umyte truskawki zmiksować z kefirem i cukrem. Schłodzić przed podaniem.
Koktajl truskawkowy - właściwości zdrowotne
Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym koktajl truskawkowy może być polecany osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek. Kefir to źródło cennego [wapnia](/wapn-w-organizmie) i bakterii kwasu mlekowego, które tworzą prawidłową florę jelitową zapobiegając wzdęciom oraz obstrukcjom. Taki koktajl truskawkowy to smaczny składnik [diety oczyszczającej](/dieta-oczyszczajaca-owocowa) oraz wzmacniającej np. po przebytej infekcji. Koktajl truskawkowy polecany jest szczególnie w upalne dni dla każdej grupy wiekowej.
Koktajl z mango i bananem na zdrową tarczycę
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.