Koktajl z truskawką
Składniki:
- 1,5 szklanki pokruszonego lodu,
- 1 szklanka rumu,
- 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić),
- 2 dojrzałe banany.
Przygotowanie:
Szklankę lodu, truskawki, rum i 1,5 banana połącz w blenderze i zmiksuj. Do przygotowanych szklanek wrzuć po 2-3 kostki pozostałego lodu oraz po dwa plasterki banana. Zalej to koktajlem powstałym w blenderze. Można udekorować, kładąc na wierzch listek mięty lub kawałek truskawki.
Komentarz:
Główny element tego owocowego koktajlu, to truskawka. Jest ona owocem sezonowym, który pojawia się w czerwcu i kończy się w sierpniu. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne jest ona bardzo cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe, oraz szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro- i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Truskawki to owoce dietetyczne, ich kaloryczność jest niska - 100 g truskawek to tylko 35 kilokalorii. Truskawki są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody, pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Przygotowane w formie koktajlu są naprawdę bardzo kuszące.