Trwa ładowanie...

Kolejne wycofanie. GIS ostrzega przed groźną bakterią w popularnym produkcie

 Karolina Rozmus
oprac. Karolina Rozmus 17.06.2023 10:54
W hamburgerach wykryto bakterię Listeria monocytogenes
W hamburgerach wykryto bakterię Listeria monocytogenes (Pixabay/GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny 16 czerwca wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia groźnej bakterii w daniu instant sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka. To już drugie w tym miesiącu wycofanie hamburgerów wieprzowo-drobiowych.

spis treści

1. Sklepy Biedronka wycofują hamburgery

Niedawno informowaliśmy o wycofaniu hamburgerów o numerze 153/V i terminie przydatności do spożycia 14/06/2023. W piątek, 16 czerwca, GIS poinformował o kolejnym produkcie, w którym wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes.

Chodzi o produkt Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g, sprzedawany pod marką Dania Express, o numerze 227/V i terminie przydatności do spożycia 21/06/2023.

Zobacz film: "Jak zapobiec zatruciu salmonellą?"

Producentem jest Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz. Hamburgery wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

GIS informuje o wycofaniu hamburgerów
GIS informuje o wycofaniu hamburgerów (GIS)

GIS podał, że producent - Konspol Holding Sp. z o.o. podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował też dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego wycofania.

Inspektorat poinformował też, że Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała produkt ze sprzedaży - z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

2. Listerioza. Objawy groźnego schorzenia

Jak informuje GIS, bakterie Listeria monocytogenes są szczególnie niebezpieczne dla osób z obniżoną odpornością, seniorów, kobiet w ciąży i noworodków. Do zakażenia dochodzi przez bezpośredni kontakt z wydzielinami lub kałem zakażonych zwierząt lub poprzez spożycie skażonej żywności.

Objawy, które mogą wskazywać na listeriozę, są:

  • gorączka,
  • bóle mięśniowe,
  • dreszcze,
  • biegunka, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

U dzieci i osób z zaburzeniami układu odpornościowego objawy mogą być bardziej nasilone.

Źródło: PAP

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze