2 z 7Białe owoce i warzywa
Masz osłabioną odporność i ciągle chorujesz? Jesteś na diecie, a może masz za wysoki cholesterol? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś twierdząco, białe warzywa i owoce będą dla ciebie najlepsze. Chociaż teoretycznie mają najmniejszą wartość odżywczą, większość z nich, dzięki zawartości fitoncydów, które wykazują właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne, wzmacnia odporność i działa jak naturalny antybiotyk na przeziębienie i grypę (jak chociażby czosnek). Dzięki zawartości związków siarki hamują tworzenie się blaszki miażdżycowej. Ponadto, jak wykazły badania (holenderscy naukowcy z Uniwersytetu Wageningen, którzy przez 10 lat analizowali przypadki 20 tys. osób w wieku 20-65 lat), osoby jedzące dużo roślin o jasnych barwach są o 52 proc. mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy unikali tego rodzaju warzyw i owoców.