3 z 7Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa
Cytryny, pomarańcze, morele, brzoskwinie, kukurydza, dynia czy marchewka zawdzięczają swoją barwę karotenoidom, w tym np. beta-karotenowi, który w naszym organizmie zamienia się w witaminę A. Wpływają one na odporność, obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają wzrok oraz zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krwionośnym. Po pomarańczowe owoce i warzywa powinny sięgać także osoby, które są przemęczone, zestresowane, mają zwyrodnienia stawów, choroby kości. Warzywa i owoce w tych kolorach mają również zbawienny wpływ na naszą urodę. Jeżeli masz problematyczną skórę, łamliwe włosy i paznokcie, chcesz nadać cerze ładny i zdrowy koloryt, te rośliny są właśnie dla ciebie. Zwróć uwagę na to, aby przy spożyciu pomarańczowych warzyw zadbać o odrobinę tłuszczu, ponieważ prowitamina A rozpuszcza się właśnie w lipidach.