Kolorowa pasta z warzywami
Najlepsze są te dania, na które nie ma przepisów, a które powstają w naszych głowach. Ta nieskomplikowana pasta z warzywami jest szybką w przygotowaniu i ciekawą w smaku przekąską między posiłkami lub w porze południowego lunchu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 533,27 kcal |
Białka | 14,43 g |
Węglowodany | 48,15 g |
Tłuszcze | 30,23 g |
Błonnik | 13,84 g |
Składniki:
- 2 szklanki ulubionych mrożonych warzyw,
- 1 łyżka sosu winegret,
- 200 g plastrów wędzonego boczku,
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
- 1/2 szklanki niskotłuszczowego majonezu,
- 250 g kolorowego makaronu świderki.
Przygotowanie:
Plastry boczku pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy już dobrze się wysmaży, odlej tłuszcz, a boczek zdejmij z patelni. Warzywa rozmroź. Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie do postaci al dente, odcedź, przepłucz w zimnej wodzie i odstaw. W dużej misce połącz rozmrożone warzywa, usmażone kawałki bekonu, czosnek w proszku i majonez. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i dorzuć makaron. Posyp jeszcze solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Podawaj z grzankami lub tostami.
Komentarz:
Wysmażony boczek nie musi odstraszać nikogo, kto boi się stracić figurę. Jeśli bekon jest dobrze przygotowany, nie musi być wcale tuczący. Zresztą całe danie opiera się na mieszance makaronu z warzywami, a boczek to tylko smakowy dodatek.