Trwa ładowanie...

Kolorowa pasta z warzywami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:21
Kolorowa pasta z warzywami
Kolorowa pasta z warzywami

Najlepsze są te dania, na które nie ma przepisów, a które powstają w naszych głowach. Ta nieskomplikowana pasta z warzywami jest szybką w przygotowaniu i ciekawą w smaku przekąską między posiłkami lub w porze południowego lunchu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie533,27 kcal
Białka14,43 g
Węglowodany48,15 g
Tłuszcze30,23 g
Błonnik13,84 g

Składniki:

  • 2 szklanki ulubionych mrożonych warzyw,
  • 1 łyżka sosu winegret,
  • 200 g plastrów wędzonego boczku,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
  • 1/2 szklanki niskotłuszczowego majonezu,
  • 250 g kolorowego makaronu świderki.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Plastry boczku pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy już dobrze się wysmaży, odlej tłuszcz, a boczek zdejmij z patelni. Warzywa rozmroź. Następnie ugotuj makaron w osolonej wodzie do postaci al dente, odcedź, przepłucz w zimnej wodzie i odstaw. W dużej misce połącz rozmrożone warzywa, usmażone kawałki bekonu, czosnek w proszku i majonez. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i dorzuć makaron. Posyp jeszcze solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Podawaj z grzankami lub tostami.

Komentarz:

Wysmażony boczek nie musi odstraszać nikogo, kto boi się stracić figurę. Jeśli bekon jest dobrze przygotowany, nie musi być wcale tuczący. Zresztą całe danie opiera się na mieszance makaronu z warzywami, a boczek to tylko smakowy dodatek.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze