Trwa ładowanie...

Kompot z truskawek - wartości odżywcze, jak przyrządzić?

Avatar placeholder
01.04.2021 12:17
Kompot z truskawek - wartości odżywcze, jak przyrządzić?
Kompot z truskawek - wartości odżywcze, jak przyrządzić?

Kompot to znany od stuleci i prosty do przygotowania napój. Mimo iż w ostatnich latach przyrządzane w domu kompoty nieco straciły na popularności na skutek reklamy innych typów napojów, coraz więcej osób zaczyna do nich wracać. Kompot jest bowiem nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Co ważne, nie ma nim sztucznych barwników ani środków konserwujących. Z tego względu kompoty można podawać bez obaw dzieciom.

spis treści

1. Wartości odżywcze kompotu z truskawek

Kompoty opierają się w dużej mierze na owocach, które, jak wiadomo, są cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Niezwykle popularny jest kompot z truskawek – owoców, które oprócz niskiej zawartości kalorii mogą poszczycić się dużą ilością substancji odżywczych.

W truskawkach jest więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Witamina C ma działanie antyrakowe i zapobiega utlenianiu złego cholesterolu. Truskawki to również dobre źródło błonnika oraz kwasu elagowego. Kwas elagowywystępuje także w winogronach oraz wiśniach. Jest to związek, który zatrzymuje proces zmiany zdrowych komórek w komórki rakowe.

Dla osób odchudzających się dobrą wiadomością jest fakt, że truskawki są pozbawione tłuszczu oraz cholesterolu. Także w kompocie z truskawek nie ma cholesterolu, a ilość tłuszczu jest minimalna.

Zobacz film: "Orzeżwiający kompot z rabarbaru"

2. Jak przyrządzić kompot z truskawek?

Najważniejszym składnikiem kompotu są truskawki. Powinny być świeże, opłukane i pozbawione szypułek. Do kompotu konieczna jest ich ilość odpowiadająca 0,5 litra objętości. Potrzebna jest również woda (około 2,5 litra), 4 łyżki cukru zwykłego, 1 łyżka cukru waniliowego oraz niewielka ilość soku z cytryny. Ta ilość cukru powinna wystarczyć, ale jeśli lubisz słodsze napoje, możesz dodać jeszcze trochę cukru do smaku.

Wsyp truskawki do dużego garnka i zalej wodą. Posłódź wodę cukrem i dodaj sok z cytryny. Zagotuj całość, po czym na niewielkim ogniu gotuj kompot przez 10-12 minut. Po ugotowaniu odczekaj trochę, aż kompot wystygnie, po czym przelej jego część do dzbanka. Kompot z truskawek możesz wypić zarówno do obiadu, jak i deseru. Kompot z truskawek na pewno będzie smakował, zwłaszcza dzieciom.

Kompot z truskawek to lekki, owocowy napój, który nie dorównuje co prawda świeżo wyciskanym sokom, ale jest dużo zdrowszy niż słodkie napoje dostępne w sklepach. Nie ma w nim chemicznych substancji ani ulepszaczy, dlatego jest to dobry wybór zwłaszcza dla dzieci oraz osób, które chcą się odżywiać w ekologiczny sposób. Kompot z truskawek nadaje się na zimę. Można przygotować kompot z truskawek w słoikach i delektować się jego smakiem podczas zimy.

Dużą zaletą kompotu jest fakt, że dzięki zastosowaniu różnych owoców można uzyskać napój o ciekawym smaku. Do kompotu oprócz truskawek można dodać jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki oraz inne sezonowe owoce.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze