Koniecznie posadź w ogródku. Działa antyrakowo, wymiata cholesterol i trójglicerydy jak szczotka
Morwa biała to cenna roślina, a jej właściwości zdrowotne są doceniane na całym świecie. Możemy po nią sięgać w różnych formach, drzewo można także zasadzić w ogrodzie. Jakie ma właściwości i dlaczego warto ją spożywać?
1. Superfoods prosto z drzewa
Morwa biała to liściaste drzewo, które naturalnie występuje na terenie Azji, obecnie jednak uprawiana jest na całym świecie. Cenne składniki można znaleźć w owocach, liściach, a nawet korze i korzeniach.
Roślina od dawna cieszy się popularnością w medycynie tradycyjnej, ale wiele współczesnych badań również udowodniło, że morwa biała ma lecznicze właściwości i działanie zdrowotne przydatne w wielu dolegliwościach.
Owoce morwy białej zaliczane są do produktów z grupy superfoods. To cenne źródło białka, błonnika, beta-karotenów, wapnia, magnezu, kwasu askorbinowego i fitynowego, fosfor, cynku, żelaza, polifenoli oraz niacyny.
2. Wiele właściwości morwy białej
Ze względu na mnóstwo witamin i minerałów, morwa biała pomaga na wiele dolegliwości. Ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki antyoksydacyjnym właściwościom ekstraktów spowalniających wzrost komórek rakowych.
Wiele badań sugeruje, że herbata z morwy białej skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz poprawia kondycję serca. Do tego zmniejsza ryzyko odkładania się złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie krwi.
Morwa biała ma także właściwości napotne i przeciwzapalne. Łagodzi objawy alergii, warto ją także stosować w przypadku infekcji, ponieważ jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus.
Składniki zawarte w morwie pomagają obniżać poziom cukru u osób zmagających się z cukrzycą i wspomagają regulację poziomu glukozy. To świetny środek wspomagający metabolizm, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
3. Morwa biała nie dla wszystkich
Morwę białą można spożywać w postaci świeżej i przetworzonej, powstają z niej napoje, dżemy i inne przetwory. Popularne są też suszone owoce i liście, z tych drugich zwykle przygotowuje się herbatę. Dostępna jest także w postaci kapsułek i płynnego ekstraktu.
Dawkowanie morwy warto jednak skonsultować z lekarzem. Podczas jej spożywania należy zachować szczególną ostrożność. Nadmiar może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i ekstremalnego odwodnienia.
Przyjmowanie morwy białej nie jest zalecane kobietom w ciąży i karmiącym oraz dzieciom. Środek może także wchodzić w szkodliwe interakcje z innymi lekami i suplementami. Warto też się upewnić, że nie wywoła reakcji alergicznej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl