Trwa ładowanie...

Koniecznie posadź w ogródku. Działa antyrakowo, wymiata cholesterol i trójglicerydy jak szczotka

Avatar placeholder
Dominika Najda 25.05.2023 11:18
Drzewo pełne właściwości zdrowotnych. Każda część tej rośliny pełna jest witamin i minerałów
Drzewo pełne właściwości zdrowotnych. Każda część tej rośliny pełna jest witamin i minerałów (Pixabay)

Morwa biała to cenna roślina, a jej właściwości zdrowotne są doceniane na całym świecie. Możemy po nią sięgać w różnych formach, drzewo można także zasadzić w ogrodzie. Jakie ma właściwości i dlaczego warto ją spożywać?

spis treści

1. Superfoods prosto z drzewa

Morwa biała to liściaste drzewo, które naturalnie występuje na terenie Azji, obecnie jednak uprawiana jest na całym świecie. Cenne składniki można znaleźć w owocach, liściach, a nawet korze i korzeniach.

Roślina od dawna cieszy się popularnością w medycynie tradycyjnej, ale wiele współczesnych badań również udowodniło, że morwa biała ma lecznicze właściwości i działanie zdrowotne przydatne w wielu dolegliwościach.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Owoce morwy białej zaliczane są do produktów z grupy superfoods. To cenne źródło białka, błonnika, beta-karotenów, wapnia, magnezu, kwasu askorbinowego i fitynowego, fosfor, cynku, żelaza, polifenoli oraz niacyny.

2. Wiele właściwości morwy białej

Ze względu na mnóstwo witamin i minerałów, morwa biała pomaga na wiele dolegliwości. Ma działanie przeciwnowotworowe, dzięki antyoksydacyjnym właściwościom ekstraktów spowalniających wzrost komórek rakowych.

Wiele badań sugeruje, że herbata z morwy białej skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów oraz poprawia kondycję serca. Do tego zmniejsza ryzyko odkładania się złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych i obniża ciśnienie krwi.

Właściwości zdrowotne morwy białej docenili naukowcy
Właściwości zdrowotne morwy białej docenili naukowcy (Pixabay)

Morwa biała ma także właściwości napotne i przeciwzapalne. Łagodzi objawy alergii, warto ją także stosować w przypadku infekcji, ponieważ jej właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe zwalczają bakterie z rodzaju Escherichia, Streptococcus czy Bacillus.

Składniki zawarte w morwie pomagają obniżać poziom cukru u osób zmagających się z cukrzycą i wspomagają regulację poziomu glukozy. To świetny środek wspomagający metabolizm, który pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

3. Morwa biała nie dla wszystkich

Morwę białą można spożywać w postaci świeżej i przetworzonej, powstają z niej napoje, dżemy i inne przetwory. Popularne są też suszone owoce i liście, z tych drugich zwykle przygotowuje się herbatę. Dostępna jest także w postaci kapsułek i płynnego ekstraktu.

Dawkowanie morwy warto jednak skonsultować z lekarzem. Podczas jej spożywania należy zachować szczególną ostrożność. Nadmiar może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i ekstremalnego odwodnienia.

Przyjmowanie morwy białej nie jest zalecane kobietom w ciąży i karmiącym oraz dzieciom. Środek może także wchodzić w szkodliwe interakcje z innymi lekami i suplementami. Warto też się upewnić, że nie wywoła reakcji alergicznej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze