Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Emilia Kołodziejska
4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie
1 z 6Kolorowe zdrowie
Polska kuchnia niespecjalnie obfituje w rośliny strączkowe. A to niedobrze, bo wspomagają one odchudzanie oraz zmniejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Po co je spożywać? Większość z nich zawiera 6–9 gramów białka na każde pół szklanki – a jak na rośliny to wiele – oraz dużą dawkę witamin z grupy B i błonnik.
Wspólnie te składniki odżywcze przyczyniają się do usprawnienia metabolizmu, obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji cukru we krwi.
Jeśli chodzi o odchudzanie, to badania pokazują, że osoby spożywające najwięcej roślin strączkowych tracą cztery razy więcej na wadze niż osoby, które jedzą ich najmniej.
Oto najlepsze rośliny strączkowe i sposoby na to, jak używać ich w kuchni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO