Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Monika Konieczna
Konserwowa sałatka z kapusty i papryki
Kapusta i papryka to doskonałe zestawienie smaków. Ostry i wyrazisty smak papryki jest łagodzony przez delikatny i słodki smak kapusty, dlatego też warto je połączyć w sałatkę i zakonserwować w słoiku. Wypróbuj ten przepis wegetariański, a odkryjesz nowy smak, którego dotąd nie znałaś.
Składniki:
- 2,20 kg białej kapusty;
- 1 kg papryki;
- 80 dag marchwi;
- 60 dag cebuli;
- 3,5 łyżki soli;
- 5 łyżek cukru;
- 2 szklanki oleju;
- 1,5 szklanki wody;
- 1 szklanka octu.
Sposób przygotowania: Przygotuj zalewę z wody i octu. Poszatkuj kapustę, pokrój paprykę w paseczki, zetrzyj marchew na tarce, a cebulę pokrój w paseczki. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sól, cukier i jeszcze raz wymieszaj, po czym odstaw na noc. Następnego dnia dodaj zalewę, włóż sałatkę do słoików i pasteryzuj 30 minut.