4 z 9Dostarcza przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze to substancje, które zapobiegają uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Do ich powstawania przyczyniają się też takie czynniki jak słońce, dym papierosowy lub zanieczyszczenie powietrza. Ogórki dostarczają antyoksydantów, m.in. witaminy A, która przyspiesza regenerację komórek i witaminy C.
Stres oksydacyjny może doprowadzić do rozwoju przewlekłych schorzeń, m.in.:
- nowotworów,
- cukrzycy,
- chorób serca,
- Alzheimera.
Badania naukowców wykazały, że przeciwutleniacze są w stanie odwrócić lub zatrzymać te uszkodzenia. Z tego powodu zaleca się spożywać owoce i warzywa o wysokiej zawartości antyoksydantów. Ogórki należą do tej grupy. Są bogate nie tylko w witaminę C, ale i beta-karoten, mangan i flawonoidy.
Zobacz też: Chcą dodawać probiotyki do pizzy. Oto prawdziwy powód