Zalety kawy bezkofeinowej
1 z 6Korzyści płynące z picia kawy bezkofeinowej
Spożywana z umiarem czarna kawa może mieć mnóstwo korzyści dla zdrowia - nie tylko zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i ograniczają ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, ale może również zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, a także chorób serca. Kofeina jest idealna do pobudzenia metabolizmu i zwiększenia liczby spalonych kalorii. Trzeba jednak uważać, bo jeśli chcemy schudnąć, będziemy musieli się obyć bez mleka i cukru!
Jeśli nie możesz wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez kawy, ogranicz się tylko do jednej filiżanki. Taka dawka może korzystnie wpłynąć na poziom insuliny, kilka filiżanek może już spowodować znaczny skok poziomu insuliny, zupełnie jak cukier. A co powiesz na to, żeby pić bezkofeinową kawę zamiast zwykłej kawy?
Dość interesującą cechą tego napoju jest to, że technicznie wcale nie jest wolny od kofeiny. Zawiera około 3 mg kofeiny na kubek. Jest to dość mało w porównaniu do standardowej filiżanki kawy, która zawiera 80-120 mg kofeiny. Jeśli jednak jesteś bardzo wrażliwy na tę substancję, nawet tak mała ilość może mieć dla ciebie znaczący wpływ.
Wszystkie badania dotyczące kawy i jej ogromnych korzyści zdrowotnych stają w obliczu realnego pytania, czy te same atuty odnoszą się do kawy bezkofeinowej? Odpowiedź brzmi: tak!
Oto 4 zalety płynące z picia bezkofeinowej kawy!
Sprawdź również: Kawa likwiduje cellulit