Korzyści z jedzenia jaj – wartości odżywcze, odchudzanie, oczy, oczyszczanie organizmu, cholesterol
To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jaj. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są zdrowe i nie należy ograniczać ich spożycia.
1. Jakie wartości odżywcze mają jaja?
Jedno jajko jest źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak witamina A, witamina D, witamina K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, fosfor oraz selen.
W jajach zawarte jest pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka i zawierające szereg aminokwasów niezbędnych do zachowania podstawowych funkcji życiowych. Ten składnik stanowi ważny element budowy narządów, tkanek i komórek.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważnym elementem naszej diety, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Są one między innymi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy zdrowia skóry.
2. Czy jedzenie jaj pomaga w odchudzaniu?
Ze względu na sporą zawartość białka, jaja szybko potrafią zapewnić uczucie sytości. To z kolei zmniejsza chęć podjadania między posiłkami i tym samym sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała.
3. Pozytywny wpływ jaj na oczy
Zawarta w jajach luteina jest niezbędna do zachowania zdrowych oczu. Zapobiega wystąpieniu schorzeń, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto pozytywnie wpływa na ostrość widzenia.
4. Wpływ jaj na oczyszczanie organizmu
Jaja stanowią źródło cennej dla organizmu choliny. Składnik ten uczestniczy przy procesie metabolizowania węglowodanów, białek i tłuszczów. Ponadto, wywiera korzystny wpływ na układ nerwowy i wspomaga procesy usuwania toksyn z organizmu.
5. Czy jaja obniżają cholesterol?
Badania kliniczne potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Jest to związane z działaniem obecnej w ich składzie lecytyny oraz kwasami omega-3.
Zobacz także:
Do niedawna sądzono, że zbyt częste spożywanie jaj wywiera niekorzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie wiadomo, że jaja mogą przyczynić się do wzrostu dobrego poziomu cholesterolu (HDL) we krwi. To z kolei odgrywa również istotną rolę w procesie obniżania stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi.
Nadmiar trójglicerydów we krwi może przyczynić się do wystąpienia schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Obecność jaj w diecie może temu zapobiec.
Ze względu na to, że spożywanie jaj obniża poziom złego cholesterolu we krwi, przyczynia się to również do obniżenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Chociażby z tego względu warto regularnie spożywać jajka.