Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn (WIDEO)
Kisimy kapustę, ogórki, ale czy słyszałeś o tym, żeby w ten sam sposób konserwować cytrynę? Taka metoda obchodzenia się z cytrusami jest niezwykle popularna w Maroku.
Dlaczego powinniśmy ją wypróbować? Jakie właściwości prozdrowatne zapewnia? Sprawdź! Korzyści z jedzenia kiszonych cytryn. Kisimy kapustę, ogórki, ale czy słyszałeś o tym, żeby w taki sposób konserwować cytrynę? Taka metoda obchodzenia się z cytrusami jest niezwykle popularna w Maroku.
Dlaczego powinniśmy ją wypróbować? Wyrazisty smak będzie świetnym uzupełnieniem sałatek, dań mięsnych czy wegetariańskich. Sama cytryna zawiera mnóstwo witaminy C, a także wiele witamin z grupy B. Taki zestaw jest potrzebny szczególnie zimą, gdy mamy obniżoną odporność.
Zawiera też cenne minerały: magnez, potas czy żelazo. Cytryna poprawia poziom cholesterolu, ciśnienia krwi oraz nadaje naszej skórze świeży wygląd.
Fermentowane produkty zawierają cenne enzymy i witaminy, które wspomagają działanie organizmu - a w szczególności układu pokarmowego. Kiszenie warzyw i owoców to proces, w którym wytwarza się kwas mlekowy. Pobudza on trawienie i dba o florę bakteryjną układu pokarmowego. Kiszone cytryny działają w jelitach jak miotła. Sprzyjają usuwaniu złogów w jelitach i oczyszczają z toksyn. Ponadto wspomagają system odpornościowy, chroniąc przed chorobami. Są uznawane za naturalne probiotyki i jako takie stosuje się je już od wieków.
Jak przygotować kiszone cytryny? Składniki: 10 cytryn, sok z 3 cytryn, sól morska, 5 liści laurowych, przegotowana woda.
Przygotowanie: Każdą cytrynę rozkrój, wsyp do środka każdej pół łyżeczki soli i włóż do słoika. Dodaj liście laurowe, sok, a wszystko zalej wodą. Zakręć słoik i odłóż go w ciemne miejsce. Cytryna będzie gotowa już za dwa tygodnie.