Trwa ładowanie...

Soki

Avatar placeholder
09.04.2021 16:19
Soki
Soki

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw. Bez nich nie może się obejść zdrowa dieta. Zarówno soki warzywne, jak i soki owocowe, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, że obróbka chemiczna i podgrzewanie stosowane przy produkcji soku, negatywnie wpływają na jego wartość odżywczą. Niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy oraz zmieniają strukturę wody.

spis treści

1. Rodzaje soków

Najzdrowsze ze wszystkich soków są tzw. soki jednodniowe, gdyż wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane w nich przez 4 (w przypadku soku owocowego) lub 10 godzin (w przypadku soku warzywnego).

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki warzywne i owocowe można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako "soki świeże"), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).
Zobacz film: "Stuprocentowe soki to dla nas najlepszy wybór"
Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe?
Soki – czy wiesz, które są naprawdę zdrowe? [11 zdjęć]

Każdy z nas lubi napić się pysznego soku, szczególnie podczas upalnego dnia lub imprezy. Jesteśmy przekonani,

zobacz galerię

2. Właściwości soków

2.1. Właściwości soków owocowych

O tym, że soki warzywne i owocowe są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych soków owocowych:

  • sok z pomarańczy – dzięki zawartości przeciwutleniacza– hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;

  • sok z jabłek – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;

  • sok z grejpfruta – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;
  • sok z winogron – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;
  • sok z wiśni – zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok z żurawiny – zapobiega rozwojowi bakterii Escherichia coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

2.2. Właściwości soków z warzyw

Soki warzywne są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki warzywne mają następujące właściwości:

  • sok z marchewki – jest źródłem witaminy A i kwasu askorbinowego, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok z pomidorów – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego;
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy;
  • sok z ziemniaków – zawiera witaminy b;
  • sok z ogórków – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem, wapniem i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok z zielonej papryki – wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga w likwidowaniu skurczy w jelitach i kolek jelitowych;
  • sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę.

Zobacz także:

Pijąc soki warzywne i owocowe, trzeba pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością. Ponadto, jeśli chcesz wiedzieć, co pić, by sobie nie zaszkodzić (np. zbyt dużą ilością cukrów, zawsze czytać informacje znajdujące się na opakowaniu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze