Kotlet cielęcy z grzybami
Aromatyczne danie, które zaspokoi gusta lubiących staropolską, tradycyjną kuchnię. Cielęcina dostarcza przeszło dwa razy mniej kalorii niż chuda wieprzowina i nieco mniej niż wołowina. 80% tych kalorii pochodzi z białka, a tylko 20% z tłuszczu.
Składniki
- 70 dag cielęciny z kością,
- 2 dag mąki,
- ½ kostki tłuszczu,
- ½ kg świeżych grzybów,
- 8 dag cebuli,
- 100 ml śmietany,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Kotlety rozklepać, ponacinać, posypać przyprawami i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć. Grzyby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając. Połączyć ze śmietaną, posiekaną natką pietruszki i przyprawami, obłożyć kotlety i dusić 6 minut na małym ogniu, doprawić do smaku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 471,85 |
Białko | 42,39 g |
Tłuszcz | 31,01 g |
Cholesterol | 218,00 mg |
Węglowodany | 7,53 g |
Błonnik | 1,27 g |
Witamina C | 19,97 mg |
Witamina A | 128,30 µg |
Komentarz
Mięso cielęce wzbogaci naszą dietę w magnez, witaminę B12 i w łatwo przyswajalne żelazo, którego zawiera czterokrotnie więcej niż drób. Śmietana oprócz niekorzystnego tłuszczu ma w swoim składzie cenny wapń a natka pietruszki to bogactwo witaminy C i kwasu foliowego. Potrawa polecana dla smakoszy grzybowych specjałów oraz dla młodzieży w okresie wzrostu. Może być spożywana w dietach wysokokalorycznych.