Kotlety sojowe - składniki, sposób przygotowania, komentarz
Takie kotlety to samo zdrowie. Są źródłem cennego białka pochodzenia roślinnego zawartego w ziarnach soi. Soja zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularnie spożywana obniża poziom złego cholesterolu nawet o 20 procent, jest zatem polecana w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz chorób serca.
W tym artykule:
Składniki kotletów sojowych
Sposób przygotowania kotletów sojowych
Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami. Dołożyć drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy. Gdyby masa była za rzadka, dodać trochę zarodków lub otrąb pszennych. Formować nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach, sezamie lub bułce tartej.
Właściwości kotletów sojowych
Obecne w ziarnach soi fitoestrogeny czynią ją sprzymierzeńcem kobiet - łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy oraz zapobiegają nowotworom piersi. Sezam, otręby i zarodki pszenne to źródło cennego błonnika wspomagającego perystaltykę jelit. Dodatek ziół – czosnku, bazylii, kminku, majeranku oraz cebuli nie tylko korzystnie wpływa na układ trawienny, ale co ważne pozwala ograniczyć spożycie szkodliwej soli i odkryć nowe, nieznane smaki. Danie idealne nie tylko dla wegetarian.
Soja. Czy na pewno zdrowa?
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.