Królowa jesieni wzmacnia i odtruwa organizm. Ale nie każdy może ją jeść

Dynia, zwana królową jesieni, cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Jest smaczna, pożywna i można ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Dzięki cennym składnikom odżywczym ma też właściwości lecznicze. Jednak dla niektórych spożycie dyni w nieodpowiedniej postaci może mieć przykre skutki. Kto i na co musi uważać?

Najwyższy indeks glikemiczny ma gotowana dyniaNajwyższy indeks glikemiczny ma gotowana dynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Bogactwo witamin i minerałów

Dynia to popularna roślina, należąca do rodziny dyniowatych. Uprawiana jest zarówno w celach dekoracyjnych, jak i kulinarnych. W Polsce najpopularniejsze odmiany dyni jadalnej to hokkaido, dynia zwyczajna, piżmowa, makaronowa i muszkatołowa.

Dynia zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Miąższ dyni zawiera też selen, wapń, magnez, cynk oraz potas. Znajdują się w nim również witaminy (A, C i E), niacyny oraz kwas foliowy.

Warzywo wykazuje działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Wzmacnia odporność, odtruwa organizm, usprawnia trawienie, normalizuje funkcje przewodu pokarmowego oraz reguluje poziom cholesterolu. A niewielka ilość kalorii sprawia, że jest świetną propozycją dla osób na diecie.

Wrzucił dynię do wody. Zaskakujące, co się stało

Dynia nie dla wszystkich

Choć dynia ma wiele cennych właściwości i mało kalorii (26 kcal w 100 g), to jednak posiada wysoki indeks glikemiczny (75). Dlatego też zwykle nie jest polecana diabetykom oraz osobom chorującym na insulinooporność.

Z uwagi na dużą zawartość potasu z jedzenia dyni powinny zrezygnować też osoby na diecie ubogopotasowej. Przeciwwskazaniem do jej spożycia jest również zwiększona kwasowość soku żołądkowego oraz alergia na dynię.

Odpowiednia metoda obróbki

Pomimo wysokiego indeksu glikemicznego, jej ładunek glikemiczny nie przekracza 4. Dlatego też osoby chore na cukrzycę nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia dyni. Ważne jest jednak, by zwróciły uwagę zarówno na jej ilość w diecie, jak i na metodę obróbki.

Najwyższy indeks glikemiczny ma dynia gotowana i zmiksowana w formie zupy. Z kolei najmniejszy dynia na surowo. Dobrze sprawdzi się też dynia al dente gotowana na parze, czy pieczona z dodatkiem oliwy.

Zaleca się także, by diabetycy łączyli dynię z produktami będącymi źródłem tłuszczu lub białka, co obniża indeks glikemiczny całego posiłku.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka