Polacy myślą, że to tylko chwast. Jego właściwości zaskakują
Czosnaczek pospolity to ziele, które od wieków wykorzystywane jest w kuchni i medycynie. Roślina wykazuje silne działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze, rozkurczowe oraz moczopędne. Kiedy warto zbierać liście czosnaczka pospolitego? Jak można wykorzystać tę leczniczą roślinę w kuchni?
W tym artykule:
Co to jest czosnaczek pospolity?
Czosnaczek pospolity jest rośliną wywodzącą się z rodziny kapustowatych. Zazwyczaj porasta obrzeża lasów liściastych i dróg. W środowisku naturalnym można spotkać go również w zaroślach czy miejskich trawnikach.
Chociaż wielu Polaków traktuje go jedynie jako chwast, to warto wiedzieć, że czosnaczek jest zielem w całości jadalnym i charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Jak wyglądają liście czosnaczka? Mają one zielone ubarwienie i charakterystyczny, sercowaty kształt. Niektóre z nich są mniej lub bardziej ząbkowate.
Kiedy zbierać liście czosnaczku pospolitego?
Liście czosnaczka pospolitego mają aromat czosnku, dlatego nazwa nawiązuje do intensywnie pachnącego przedstawiciela do rodziny amarylkowatych. Swoim smakiem przypominają z kolei rukolę. Młode listki, pojawiające się w okresie pierwiośnia, charakteryzują się szczególnie intensywnym smakiem. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, czyli na przełomie połowy kwietnia do drugiej dekady maja.
Czosnaczek pospolity i jego właściwości zdrowotne
Czosnaczek pospolity, podobnie jak czosnek, zawiera wiele związków o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Możemy w nim znaleźć:
- związki siarkowe, w tym alliinę i allicynę, czyli substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym,
- flawonoidy, takie jak kwercetyna oraz kemferol, o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym,
- fitosterole, obniżające wysokie stężenie cholesterolu w organizmie,
- witaminy i składniki mineralne, w tym witamina C, B6 i mangan.
Czosnaczek jako roślina prozdrowotna nie tylko redukuje poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi, ale również wzmacnia działanie układu immumologicznego. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze. Wykorzystywany jest również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zastosowanie czosnaczka pospolitego w kuchni
Czosnaczek pospolity można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z rośliny przyrządzić można między innymi:
- sałatkę – starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do sałatki z pomidorami, ogórkami, rukolą i fetą. Do dressing'u sałatki można dodać oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę.
- pesto z czosnaczka – do przygotowania pesto potrzebne będą listki czosnaczka pospolitego, orzechy nerkowca, laskowe lub migdały, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką pastę. Przyrządzoną masę warto dodać do kanapek czy makaronu.
- omlet z czosnaczkiem - starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do omleta wraz z warzywami, np. szpinakiem, pomidorami i papryką.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.