Polacy myślą, że to tylko chwast. Jego właściwości zaskakują

Czosnaczek pospolity to ziele, które od wieków wykorzystywane jest w kuchni i medycynie. Roślina wykazuje silne działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwpasożytnicze, rozkurczowe oraz moczopędne. Kiedy warto zbierać liście czosnaczka pospolitego? Jak można wykorzystać tę leczniczą roślinę w kuchni?

Czosnaczek jadalnyCzosnaczek jadalny
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest czosnaczek pospolity?

Czosnaczek pospolity jest rośliną wywodzącą się z rodziny kapustowatych. Zazwyczaj porasta obrzeża lasów liściastych i dróg. W środowisku naturalnym można spotkać go również w zaroślach czy miejskich trawnikach.

Chociaż wielu Polaków traktuje go jedynie jako chwast, to warto wiedzieć, że czosnaczek jest zielem w całości jadalnym i charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.

Jak wyglądają liście czosnaczka? Mają one zielone ubarwienie i charakterystyczny, sercowaty kształt. Niektóre z nich są mniej lub bardziej ząbkowate.

Kiedy zbierać liście czosnaczku pospolitego?

Liście czosnaczka pospolitego mają aromat czosnku, dlatego nazwa nawiązuje do intensywnie pachnącego przedstawiciela do rodziny amarylkowatych. Swoim smakiem przypominają z kolei rukolę. Młode listki, pojawiające się w okresie pierwiośnia, charakteryzują się szczególnie intensywnym smakiem. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, czyli na przełomie połowy kwietnia do drugiej dekady maja.

Czosnaczek pospolity i jego właściwości zdrowotne

Czosnaczek pospolity, podobnie jak czosnek, zawiera wiele związków o potencjalnych właściwościach zdrowotnych. Możemy w nim znaleźć:

  • związki siarkowe, w tym alliinę i allicynę, czyli substancje o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym,
  • flawonoidy, takie jak kwercetyna oraz kemferol, o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym,
  • fitosterole, obniżające wysokie stężenie cholesterolu w organizmie,
  • witaminy i składniki mineralne, w tym witamina C, B6 i mangan.

Czosnaczek jako roślina prozdrowotna nie tylko redukuje poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi, ale również wzmacnia działanie układu immumologicznego. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwgrzybicze. Wykorzystywany jest również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zastosowanie czosnaczka pospolitego w kuchni

Czosnaczek pospolity można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z rośliny przyrządzić można między innymi:

  • sałatkę – starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do sałatki z pomidorami, ogórkami, rukolą i fetą. Do dressing'u sałatki można dodać oliwę, sok z cytryny, miód i musztardę.
  • pesto z czosnaczka – do przygotowania pesto potrzebne będą listki czosnaczka pospolitego, orzechy nerkowca, laskowe lub migdały, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką pastę. Przyrządzoną masę warto dodać do kanapek czy makaronu.
  • omlet z czosnaczkiem - starte liście czosnaczka pospolitego można dodać do omleta wraz z warzywami, np. szpinakiem, pomidorami i papryką.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka