"Raj dla jelit". Ekspert radzi, by się nimi zajadać

Co kocha nasza mikrobiota jelitowa? W tej kwestii niewątpliwym ekspertem jest spec od mikrobiomu, jak sam o sobie mówi, Oskar Kaczmarek. @dr_microbiome ma tylko jedną radę.

Dlaczego warto jeść orzechy?Dlaczego warto jeść orzechy?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

"Raj dla jelit"

"To absolutny must have posiłku celowanego w odżywienie uprzemysłowionego ekosystemu jelitowego" - twierdzi Oskar Kaczmarek w opisie opublikowanego na Instagramie nagrania, które nazwał "Raj dla jelit". @dr_microbiome jest specjalistą mikrobioty i dyrektorem medycznym Instytutu Medycyny Zapobiegawczej.

W sieci edukuje pacjentów na temat roli mikrobioty, podkreślając rolę diety i nierzadko obalając mity dotyczące probiotyków.

Tym razem wziął na tapet orzechy.

Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?

Orzechy wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową
Orzechy wpływają korzystnie na mikrobiotę jelitową © Pixabay

- To raj dla twojego jelitowego ekosystemu - mówi w krótkim wideo, dodając, że orzechy będą zbawienne dla naszych jelit, pod warunkiem, że kupimy produkt, który był przechowywany w dobrych warunkach. Zwraca jednak uwagę na tzw. orzechy "na wagę", które nie są najlepszym wyborem.

Jak mówi ekspert, ma swoich "faworytów". To przede wszystkim migdały, które zawierają najwięcej błonnika. Na liście ulubionych orzechów Kaczmarka znajdują się także orzechy włoskie.

- Już w ciągu kilku tygodni systematycznej podaży, orzechy mogą nam pięknie promować różnorodny, bogaty w gatunki mikrobiom jelita i podkręcać jego potencjał przeciwzapalny - wyjaśnia.

- Najlepiej jednak i tutaj dbać o różnorodność, i obok migdałów i orzechów włoskich, sięgać również po pistacje, orzechy laskowe, pekan czy chociażby orzechy brazylijskie, które są wybitnie bogate w kwasy omega-6, a jednak ich spożywanie zmniejsza stan zapalny w ustroju - tłumaczy.

Dlaczego warto jeść orzechy jak najczęściej?

- Zatem czas najwyższy pokochać się z orzechami i lokować je wszędzie, gdzie to możliwe - zachęca ekspert.

Warto wspomnieć, że istnieją badania, które dowodzą, że włączenie orzechów włoskich do codziennej diety stymuluje wzrost w jelitach bakterii probiotycznych i tych, które odpowiadają za produkcję kwasu masłowego.

Ponadto wszystkie orzechy są bogatym źródłem cennych dla całego organizmu tłuszczów, białka i błonnika. Zawierają foliany, witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg minerałów, takich jak potas, magnez, cynk i miedź.

Orzechy warto spożywać, ponieważ według badań mogą przyczyniać się do:

  • poprawy pracy mózgu,
  • zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia przez obniżenie stężenia cholesterolu,
  • zmniejszenia ryzyka raka niektórych nowotworów, np. piersi,
  • zmniejszenia ryzyka otyłości.

Mogą też pozytywnie wpływać na glikemię, zmniejszając ryzyko cukrzycy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka