"Dziurawi" jelita. Popularny olej na cenzurowanym

Znalazł zastosowanie w kosmetyce oraz kuchni, należy do popularnych olejów wykorzystywanych na całym świecie. Powstający z procesu tłoczenia nasion soi olej według najnowszych badań może jednak negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy i przyczyniać się do stanów zapalnych jelit.

Dlaczego lepiej nie kupować oleju sojowego?Dlaczego lepiej nie kupować oleju sojowego?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Karmi patogenne bakterie w jelitach

Badania prowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Riverside dowiodły, że dieta bogata w olej sojowy może promować wzrost szkodliwych bakterii w jelitach i zaburzać przez to homeostazę mikrobiomu. W jelitach szczurów karmionych dietą obfitującą w ten tłuszcz po 24 tygodniach doszło do zmniejszenia się liczby bakterii pożytecznych zasiedlających jelita, a wzrosła liczba patogennych, szczególnie E.coli. Zdaniem badaczy za takie działanie odpowiedzialny jest kwas linolowy, obecny w oleju sojowym.

Kwas linolowy to organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, należący do kwasów omega-6. Poonamjot Deol, asystent w Department of Microbiology and Plant Pathology i współautor artykułu opublikowanego w "Gut Microbes" tłumaczy, że zapotrzebowanie naszego organizmu na kwas linolowy wynosi od jednego do dwóch procent dziennego spożycia tłuszczów. Zwraca uwagę, że zawartość tego kwasu w diecie Amerykanina wynosi od ośmiu do nawet dziesięciu procent. To właśnie w Stanach Zjednoczonych Ameryki olej sojowy jest najczęściej używanym olejem spożywczym.

Według badaczy nadmiar tego tłuszczu, a co za tym idzie kwasów omega-6, sprzyja stanom zapalnym jelit. Co więcej, jak zwraca uwagę Deol "kwas linolowy powoduje, że bariera nabłonkowa jelit staje się porowata". Mówiąc wprost, skutkiem nadmiaru kwasu linolowego w diecie może być tzw. zespół nieszczelnego jelita. Może on prowadzić łatwiejszego przedostawania się toksyn z jelit do krwiobiegu, a w konsekwencji zwiększać ryzyko infekcji i przewlekłych stanów zapalnych. Wcześniejsze badania sugerowały, że sprzyja rozwojowi otyłości, cukrzycy, a nawet alzheimera.

Olej sojowy gorszy niż cukier?

Według badaczy z uwagi na wysoką zawartość kwasu linolowego olej sojowy jest niezdrowy dla jelit
Według badaczy z uwagi na wysoką zawartość kwasu linolowego olej sojowy jest niezdrowy dla jelit © Pixabay

- Nasza praca kwestionuje istniejące od dziesięcioleci przekonanie, że wiele chorób przewlekłych wynika ze spożywania nadmiaru tłuszczów nasyconych z produktów zwierzęcych i odwrotnie – to, że tłuszcze nienasycone z roślin są automatycznie zdrowsze – mówi.

Zdrowe tłuszcze nienasycone

Badacze postawili hipotezę, że wzrost zachorowań na nieswoiste zapalenia jelit w USA może mieć związek właśnie z wysokim spożyciem oleju sojowego. Toksykolog Frances M. Sladek, współautorka badań, zwraca uwagę, że nie wszystkie tłuszcze nienasycone tak samo korzystnie wpływają na zdrowie.

- Istnieją różne rodzaje tłuszczów nienasyconych, niektóre są zdrowe. Na przykład dobrze wiadomo, że nienasycony tłuszcz z ryb ma wiele korzystnych efektów zdrowotnych – dodaje, podkreślając, że kwas linolowy jest organizmowi również potrzebny, ale w rozsądnych ilościach.

Warto pamiętać, że kwas linolowy znajduje się także w oleju słonecznikowym i innych olejach roślinnych, w orzechach i nasionach. Kluczowe jest zatem zachowanie odpowiednich proporcji. Zdaniem Sladek spośród olejów roślinnych najzdrowsza jest oliwa i to po nią warto sięgać jak najczęściej.

- Oliwa z oliwek, podstawa diety śródziemnomorskiej, uważana jest za bardzo zdrową. Zmniejsza ryzyko otyłości, a teraz odkryliśmy, że w przeciwieństwie do oleju sojowego nie zwiększała podatności myszy na zapalenie okrężnicy – przyznaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka