2 z 6Zalety ksylitolu
Na uwagę zasługuje jednak wspomniany ksylitol, który tradycyjny cukier przypomina jedynie z wyglądu i smaku. Jego właściwości są natomiast całkowicie odmienne. W przeciwieństwie do popularnych substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie jest cukrem, a substancją przynależącą do grupy alkoholi. Ze względu na niski indeks glikemiczny (niemal czterokrotnie niższy niż w przypadku zwykłego cukru) z czystym sumieniem mogą sięgać po niego diabetycy. Jak dowodzą eksperci, jest on naturalnym stabilizatorem insuliny, dlatego nie naraża nas na drastyczne wahania tego hormonu. Nic zatem dziwnego, że stanowi jeden z głównych składników diety cukrzyków na całym świecie. Docenić powinny go także osoby dbające o smukłą sylwetkę. Cukier brzozowy zawiera bowiem prawie dwa razy mniej kalorii niż sacharoza.
Naturalnie w niewielkich ilościach występuje on w większości warzyw i owoców, m.in. jagodach, malinach, kukurydzy, a nawet w grzybach. Coraz chętniej jest wykorzystywany także w przemyśle spożywczym. Podczas procesów trawiennych wytwarza się również w naszym organizmie. Najczęściej jednak jest pozyskiwany z drewna brzozowego – stąd też jego nazwa.