4 z 10Kiełbaski w przyprawach barbecue Czas na Grill
Produkt o jeszcze wyższej zawartości mięsa, co działa na plus. Niestety, lista składników tej kiełbasy, choć dość bliska ideału, idealna nie jest. Co działa na jej niekorzyść?
Przede wszystkim obecność trifosforanów, octanów oraz glutaminianu monosodowego, czyli wzmacniacza smaku.
- Jeśli będzie on spożywany w większych ilościach, może spowodować "zespół chińskiej restauracji", charakteryzujący się bólem głowy, zaczerwienieniem, poceniem się, uczuciem ucisku w jamie ustnej lub głowie, kołataniem serca, a nawet chwilowym paraliżem - wylicza Emilia Kołodziejska.
Ekspertka dodaje, że glutaminian monosodowy przyczynia się do rozwoju otyłości i zaburzeń metabolicznych, np. zwiększonego stężenia insuliny, nieprawidłowej tolerancja glukozy. Może mieć także szkodliwy wpływ na układ rozrodczy.
Zobacz także: Białe czy czerwone? Oto czym tak naprawdę różni się od siebie mięso