3 z 10Kiełbaski z karkówką firmy Sokołów
To produkt o dość krótkim składzie oraz wysokiej zawartości mięsa. - Z punktu widzenia zdrowia to bardzo ważne, ponieważ im większa zawartość mięsa w produkcie, tym lepiej. Mniej jest wówczas w składzie dodatków poprawiających smak i konsystencję - wyjaśnia Emilia Kołodziejska.
Kiełbaski firmy Sokołów nie zawierają zbyt wiele potencjalnie szkodliwych substancji. Wyjątkiem są tutaj trifosforany oraz azotyn sodu.
- Ten składnik jest niebezpieczny dla niemowląt. Odradza się spożywanie go również dzieciom, ponieważ spożyty w dużych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew. Poza tym duże ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Jednak spożywanie produktów z tym konserwantem raz na jakiś czas przez osobę dorosłą jest bezpieczne - wyjaśnia dietetyk.
Zobacz także: Fast food bez tajemnic. Sprawdź, co zjeść w restauracji, żeby było zdrowo