Które produkty należy myć przed spożyciem?
Najczęściej robimy to bardzo mechanicznie. Zakupy przynosimy do domu, rozpakowujemy, a przed włożeniem do lodówki – myjemy pod bieżącą wodą.
W ten sposób postępujemy z wieloma artykułami spożywczymi. Jak się jednak okazuje, istnieją takie, które powinniśmy myć przed spożyciem, a tego nie robimy.
Na liście znalazły się często kupowane przez nas produkty. Nie popełniaj już tych błędów. Sprawdź, które z nich należy myć.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: 7 mitów o cukrzycy, w które musisz przestać wierzyć
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa należy bezwzględnie myć przed spożyciem – to zdanie słyszymy niemal od dzieciństwa. Zimna woda usunie z nich wszystkie bakterie i zanieczyszczenia.
Niektórzy nawet myją je z użyciem mydła i innych detergentów. Nie polecamy – wiele warzyw i owoców ma delikatną skórkę. W efekcie środek może zostać wchłonięty do wnętrza produktu.
Zwykła woda i odsączenie papierowym ręcznikiem z pewnością wystarczy. A co z owocami i warzywami, które i tak obieramy? Te również powinniśmy myć! Dotyczy to np. melonów, awokado, owoców cytrusowych czy arbuzów.
Po co myć coś, co i tak zaraz wyląduje w koszu? Podczas krojenia skórki bakterie mogą przenieść się na części, które będziemy jeść.
Puszki z fasolką
Wielu z nas kupuje fasolkę w puszce. Jest hermetycznie zamknięta i ma długą datę ważności. Często znajdziemy ją więc w naszych kuchennych szafkach.
Przed spożyciem fasolki należy ją jednak nie tylko przecedzić, ale i przepłukać. Płyn znajdujący się w puszce ma duże ilości soli. Pozbędziemy się jej pod strumieniem chłodnej, bieżącej wody.
Jeżeli planujemy smażenie lub pieczenie, fasolkę warto dodatkowo odsączyć ręcznikiem papierowym. Wtedy składniki odżywcze w niej zawarte nie wyparują tak szybko.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Ryż
Na pewno zdarza ci się gotować ryż do obiadu. Czy jednak płuczesz go przed wrzuceniem do gotującej się wody? Jeśli nie, to koniecznie zmień swoje przyzwyczajenia.
Ryż przed spożyciem powinien być wrzucany do zimnej wody i przepłukiwany. Nie jeden raz, a trzy.
Odcedzany płyn będzie zawierał nie tylko skrobię z ziaren, ale i wszelkie zarazki oraz zanieczyszczenia. Dzięki temu smak potrawy będzie zdecydowanie łagodniejszy.
Zobacz też: Objawy raka skóry, których nie widać gołym okiem
Napoje gazowane w puszkach
Lubisz inapoje gazowane, takie jak piwo czy cola? Na pewno zdarza ci się więc kupować je w puszkach. Pijesz od razu? Nie polecamy.
Czy chociaż raz w życiu zauważyłeś, że produkt do kupienia w sklepie jest zakurzony lub po prostu brudny? Tak samo jest z puszkami. Są pełne bakterii, pyłów i innych zanieczyszczeń. Właśnie dlatego przed otworzeniem, umyj ją pod bieżącą wodą.
Podobnie postępujmy z wszystkimi puszkami, które kupujemy. Na zanieczyszczenia szczególnie narażeni jesteśmy, gdy opakowanie nie ma specjalnego otwarcia, za które możemy pociągnąć. Wtedy podczas użycia otwieracza, bakterie z zewnątrz puszki łatwo się do niego przedostaną.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: 10 znaków, które świadczą o tym, że miałeś cichy udar mózgu
Świeże zioła
Niezależnie od tego czy świeże zioła kupujesz w osiedlowym sklepie, na bazarku, czy w hipermarkecie – zawsze musisz je umyć przed użyciem. Ważne, by robić to delikatnie i nie uszkodzić aromatycznych gałązek. Dopiero potem możemy schować je do lodówki.
Ta sama zasada dotyczy ziół, które samodzielnie hodujesz w swoim ogródku.
Dlaczego należy je myć? W ich listkach skrywa się wiele zanieczyszczeń i bakterii, które nie są widoczne gołym okiem.
Źródła
- mashed.com