Kuchnia holenderska
Kuchnia holenderska to przede wszystkim proste, aczkolwiek sycące dania. Tradycyjne potrawy, mimo że są dość tłuste, zawierają dużo warzyw i owoców. Kuchnia holenderska charakteryzuje się również obecnością egzotycznych przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, imbir czy goździki. W naszym kraju potrawy holenderskie nie są tak popularne, jak choćby dania francuskie lub włoskie, jednak warto poznać, co kuchnia Holandii ma do zaoferowania. Oprócz znanych w całej Europie serów holenderskich, godne polecenia są między innymi dania z warzyw, ryb i owoców morza.
1. Odmiany kuchni holenderskiej
Kuchnia holenderska jest zróżnicowana w zależności od części kraju. Dla każdego regionu Holandii można wyróżnić charakterystyczne potrawy:
- Północno-wschodnia Holandia - kuchnia tego regionu wyróżnia się wśród innych charakterystycznymi kiełbasami w wielu odmianach. Najczęsciej spożywa się je na gorąco po ugotowaniu w wodzie.
- Zachodnia Holandia - jej specjalność to sery holenderskie - Edam, Gouda, Leyden - a także majonezy i musztardy. Charakterystyczne dla regionu masła zawierają więcej tłuszczu niż inne jego rodzaje. Typowe dla tego regionu są także potrawy z owoców morza.
- Południowa Holandia - może poszczycić się tym, że rozwinęła się tam haute cuisine - ”wysoka kuchnia”. Jest to kuchnia najlepszych szefów kuchni - kosztowna, najwyższej jakości, z estetycznie podanymi daniami. Oczywiście, nie jest to jedynie jedzenie z Holandii. Haute cuisine spotkasz w drogich restauracjach i hotelach na całym świecie.
2. Jakie dania są typowe dla kuchni holenderskiej?
W kuchni holenderskiej przeważają potrawy jednogarnkowe, które źródła mają w prostych i treściwych potrawach chłopów i rybaków. Często podstawą dań holenderskich są ziemniaki (ugotowane i stłuczone), a także pojawiają się inne warzywa, np. kalafior, brukselka, cykoria, por i szparagi. Wśród mięs wysokie miejsce zajmuje wołowina (danie Draadjesvlees - duszona wołowina oraz klapstuk, tj. duszony szponder wołowy).
Do typowych dań kuchni holenderskiej można zaliczyć także tzw. hutspot - piure z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli, najchętniej jedzony z klapstukiem czy też mosselen - uduszone na parze muszle morskie (omułki) z przyprawami.
3. Przepisy na dania holenderskie
Naleśniki holenderskie (pannenkoeken) to danie, które można jeść na śniadanie, obiad czy kolację. Mogą być przyrządzane zarówno na słodko, jak i słono. Popularne, słodkie nadzienia to kawałki owoców: jabłek, bananów, truskawek. Nadzienia „na słono” to np.: ser, szynka, bekon, cebula czy pieczarki. Najczęściej serwowane są ze specjalnym holenderskim syropem do naleśników.
Składniki do holenderskich naleśników:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 7 łyżeczek masła,
- 1/8 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Ubij jajka i dodaj do nich mleko, sól, cukier i mąkę. Wymieszaj je razem. Wylej masę na nagrzaną w piekarniku formę nasmarowaną masłem. Piecz około 25 minut.
Hutspot to potrawa holenderska z ugotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli.
Potrzebne składniki to:
- 6 cebul,
- 6 marchewek,
- 8 ziemniaków,
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego,
- 1/4 szklanki masła,
- sól,
- pieprz.
Posiekaj cebule i marchewki i pogotuj je razem przez 20 minut. Odsącz. Ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki i także je odsącz. Połącz wszystkie składniki i przyprawy, wymieszaj i utrzyj je razem. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Podawaj na ciepło.
Kuchnia holenderska to kuchnia dość prosta, smaczna, ale zarazem też kaloryczna. Nie polecamy jej codziennie, jednak raz na jakiś czas można spróbować np. hutspot czy aromatycznych naleśników.