Kukurydziane naleśniki
Naleśniki według tego przepisu są zdrowe i smaczne nie tylko ze względu na zbawienny wpływ cebuli. Jest tak również ze względu na kukurydzę. Warzywo to ma wysokie właściwości odżywcze. Zawiera ono duże ilości węglowodanów, witamin A, C oraz z grupy B, a także mikroelementy, takie jak potas, magnez, cynk, fosfor oraz żelazo.
Składniki:
- 1 filiżanka kukurydzy,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki,
- 2 łyżeczki posiekanej zielonej cebuli,
- ciasto naleśnikowe, według własnego przepisu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
Ugotuj marchewkę. W blenderze zmiksuj miękką marchew, cebulę, pietruszkę i kukurydzę. Dodaj masę do ciasta naleśnikowego. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię i usmaż grube i małe placki naleśnikowe.
Komentarz:
Kukurydza oczyszcza i działa kojąco, np. na bóle brzucha lub zgagę. Dostarcza ważnych składników, takich jak: selen, fosfor, wapń, magnez, potas. W kukurydzy znajduje się również witamina E, C, A. To jednak nie wszystko. Kukurydza to źródło luteiny (bardzo ważna dla naszego wzroku) oraz błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto polecana jest osobom cierpiącym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego przepis na placki kukurydziane przypadnie do gustu z każdemu! Placki kukurydziane to ciekawa alternatywa do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Rodzina z pewnością będzie zaskoczona takim obiadem.
Zanim jednak użyjemy kukurydzy, warto wiedzieć, jak należy się z nią obchodzić. Przede wszystkim wybierajmy w sklepie lub na targu zdrowe okazy. Nie powinny mieć żółtych liści, ponieważ oznacza to, że swoje juz odleżały. Jeśli decydujemy się na ugotowanie jej, to wrzućmy ją na chwilę do zimnej wody.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 76,2 kcal |
Białka | 4,5 g |
Tłuszcze | 2,7 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 29,6 g |
Błonnik | 5,1 g |
Witamina C | 12,4 mg |
Witamina A | 1387,5 µg |