Kupisz już za złotówkę. Obniża cholesterol, chroni przed rakotwórczymi związkami
Figi można jeść praktycznie w każdej postaci i nadają się one do wielu dań, zarówno słodkich, jak i słonych. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów, ale także często zestawiane są z serami pleśniowymi. Nie wszyscy jednak wiedzą jak zdrowym dodatkiem do diety mogą być te owoce.
W tym artykule:
Czy figi są zdrowe? Jak najbardziej
Owoce te są niezwykle cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i zapewnia długotrwałą sytość, dzięki czemu jest nieoceniony przy diecie redukcyjnej. Cztery figi w formie suszonej dostarczają ok. 100 kcal i aż 14 proc. zalecanej dziennej dawki błonnika rozpuszczalnego, który wspiera również obniżenie poziomu cholesterolu.
Figi bogate są także w związki, takie jak polifenole o silnym działaniu przeciwutleniającym. Wspomagają więc eliminację wolnych rodników, a także niwelują i wyciszają stany zapalne w organizmie. W figach można znaleźć także karotenoidy, które wspomagają eliminację czynników rakotwórczych i wspierają regenerację tkanek.
Owoce te mają również korzystny wpływ na utrzymanie optymalnej glikemii, a to dzięki zawartości kwasu abscysynowego, dlatego będą cennym dodatkiem w diecie diabetyka - choć należy podkreślić, że owoce w diecie cukrzycowej powinny być spożywane w umiarze.
Czosnek kiszony – sprawdź jak łatwo zrobić ten cudowny eliksir zdrowia
Jakie witaminy i pierwiastki są w figach?
Figi to bogactwo takich składników jak:
- potas,
- witamina A,
- wapń,
- żelazo,
- witamina C,
- magnez.
Utrzymywanie optymalnych poziomów potasu, magnezu i wapnia jest niezwykle istotne dla ogólnej kondycji układu sercowo-naczyniowego, dzięki czemu chronią przed zawałem serca czy udarem mózgu.
W promocji jedną figę możesz kupić już za 1 zł.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.