Kurczak w chrupiącej zalewie jogurtowej
Ten przepis to orientalny pomysł na tradycyjną pierś kurczaka. Proponowane przyprawy gwarantują tylko walory smakowe, ale korzystnie wpływają na zdrowie.
Składniki
- ząbek czosnku,
- kawałek korzenia imbiru,
- zielona papryczka chili,
- 1,5 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru,
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- szczypta kurkumy,
- szczypta garam masali,
- 1/2 łyżeczki soku z limonki,
- pierś z kurczaka bez skóry,
- 1 pomidor,
- 100 g zielonego ogórka,
- ¼ czerwonej cebuli,
- łyżeczka kolendry.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 190ºC. W misce zmieszać przeciśnięty czosnek, imbir, 1/4 posiekanej zielonej papryki chilli, jogurt, koncentrat pomidorowy, kurkumę, garam masali, sok z limonki. Pierś z kurczaka obtoczyć w sosie i piec w piekarniku 30 minut. Przyrządzić relish z jednego drobno posiekanego pomidora, posiekanego ogórka, drobno posiekanej czerwonej cebuli, posiekanej kolendry. Kurczaka podawać z relishem. Potrawa zawiera mało soli.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 149,20 kcal |
Białka | 24,39 g |
Tłuszcze | 2,11 g |
Cholesterol | 59,60 mg |
Węglowodany | 9,92 g |
Błonnik | 1,82 g |
Witamina C | 33,76 mg |
Witamina A | 159,20 µg |
Komentarz
Imbir pobudza krążenie i wykazuje działanie przeciwbólowe – łagodzi migreny i bóle menstruacyjne. Zielone chilli wzmacnia odporność i dostarcza witaminy A odpowiedzialnej miedzy innymi za dobry wzrok. Garam masala to mieszanka przypraw silnie rozgrzewających. Kurkuma wspomaga leczenie chorób wątroby, nerek, stawów i przeziębienia a to tylko niektóre z jej licznych zalet. Pieczona pierś z kurczaka dostarcza cennego białka zwierzęcego o znikomej zawartości tłuszczu. Potrawa polecana osobom dbającym o linię a także podatnym na infekcje i przeziębienia.